НАЧАЛО » българия

ТЕЦ "Марица Изток 2" очаква 30 млн. лв. загуби до края на годината

От централата настояват студеният й резерв да се увеличи с 200 мегавата и да стане 600 мегавата

fb
3E news
fb
28-10-2014 02:52:00
fb

 

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" алармира за сериозни финансови проблеми, които  могат да нарушат дейността на дружеството. Ако няма спешни решения, централата ще спре да се разплаща по държавно гарантираните заеми, а енергетиците и миньорите от "Мини Марица-изток" ще решат заедно бъдещите си действия, предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в Стара Загора.

Заради управленски решения на Енергийния системен оператор, свързани със студения резерв и разполагаемите мощности за допълнителни услуги, централата ще завърши годината с над 30 милиона лева задължения.  Това е заявило ръководството на държавната ТЕЦ в официално писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, съобщи на президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Със 71 милиона лева по-малко са приходите от студен резерв, с 15 милиона лева са намалели приходите от разполагаеми мощности за допълнителни услуги и с 2 милиона и 400 хиляди лева - от допълнителни услуги за енергийната система.

В същото държавната ТЕЦ е най-облагодетелствана по отношение на плащанията от страна на Националната електрическа компания, показва справката, която Министерството на икономиката и енергетиката разпространи до медиите неотдавна. Според нея кам края на юли т.г. НЕК изплатила на ТЕЦ "Марица Изток 2"  91% от изкупуваната енергия. За сравнение, за Контур Глобал Марица изток 3 процентът на изплатените средства към този период е около 50%.

От тежката ситуация може да се излезе единствено с решение на енергийния министър, който трябва да разпореди студеният резерв на централата да се увеличи с 200 мегавата и да стане 600 мегавата, колкото е бил през миналия зимен сезон, смятат шефовете на централата.

ТЕЦ "Марица изток 2"
студен резерв
разполагаеми мощности
По статията работи:

Галина Александрова