НАЧАЛО » българия

ТЕЦ "Варна" може да спре да работи в края на годината

fb
3E news
fb
15-04-2014 04:47:00
fb

Ако не се стигне до консенсус между държавата и частния инвеститор, то в края на годината ТЕЦ „Варна“ ще спре да работи. Това обяви днес изпълнителният директор на централата Минчо Минчев. Дружеството е собственост на чешката енергийна компания ЧЕЗ и централата е една от малкото у нас, която работи на изцяло пазарни принципи, без подкрепа от държавата. В момента преговорите се водят с представители на НЕК, БЕХ и ДКЕВР за решаване на проблемите в централата.

По думите му ТЕЦ „Варна“ в момента може да работи с 4 блока и заради това се поддържа персонал от 350 човека. Сериозната опасност от спиране на централата за неопределен период е заради нежеланието на държавата да гарантира възвращаемостта на инвестиции на частната компания, която има желание да инвестира в централата. ТЕЦ-ът е от особено значение за енергийната система, защото може да бъде използван за балансиране на енергийната система на страната. Ако се стигне до затваряне на централата след Нова година заради екоизисквания се застрашават доставките на електроенергия за региона от Североизточна България, добави Минчев.

От компанията са внесли предложение в ДКЕВР за вдигане на цената за разполагаемост, която дружеството получава за поддържане на студения резерв. Искането е цената да достигне нивата на плащанията за студен резерв, каквито се дават на централите от района на мини „Марица Изток“, обясни Минчев. В момента дружеството получава за разполагаемост 8,6 лв./мвтч за студен резерв, а искането им е да се заплащат по 28 лв./мвтч за услугата. Приблизително толкова получава ТЕЦ „Марица Изток 2“, а другите две централи в района получават още по-високи цени за разполагаемост, припомни Минчев.

Минчо Минчев
ТЕЦ "Варна"
разговири
По статията работи:

Георги Велев