ТЕЦ "Бобов дол" обяви търг за строеж на сероочистки

Интерес проявяват големи български и чуждестранни компании

Термичната централа в Бобов дол стартира процедура за избор на компания, която да строи сероочистки. Интерес към предстоящия търг проявяват големи български и чуждестранни компании, съобщи иизточник, близък до дружеството.
Още преди месеци "Консорциум Енергия МК" на Христо Ковачки, който приватизира ТЕЦ "Бобов дол", обяви, че смята да инсталира сероочистващи инсталации и на трите си блока и спряната в края на 2007 г. мощност да заработи отново, а другите две да продължат експлоатация и след 2014 г. Собственикът е внесъл в Министерството на околната среда и водите искане за промяна на комплексното разрешително на предприятието, което сега предвижда единият блок да бъде спрян на 31 декември 2011 г., а другият - на 31 декември 2014 г.
В уведомлението на консорциума е приложено и математическо моделиране на разпространението на емисиите вредни вещества в атмосферния въздух и при изпълнение на предложените мерки има вероятност затвореният блок отново да бъде пуснат в експлоатация, а останалите два блока да се приведат в съответствие с екологичното законодателство и също да не бъдат затваряни в посочените срокове, обясни преди време министър Трайков.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари