НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: След либерализацията енергетиката ще бъде поставена в качествено нова ситуация

fb
3E news
fb
30-09-2015 11:28:00
fb

Надявам в началото на 2016г. електроенергийният пазар да бъде напълно либерализиран, което ще даде възможност сектор енергетика да бъде поставена в качествена нова ситуация. Това коментира пред радио „Фокус“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тази ситуация, по думите на министъра ще постави българската енергетика изцяло на пазарни основи и на пазарен принцип. „Това от своя страна ще доведе до увеличаване на конкуренцията. Надявам се и до редукция за намаляване на цените и ще даде възможност на всеки един български потребител да избира сам доставчика на електрическа енергия, разбира се при най-добрите за него условия“, заяви Петкова.
„Целият процес, свързан с либерализацията на електроенергийният пазар е насочен към това пазарът да е единственият критерий, по който ще бъде определяна цената на енергията. Няма нито един по-обективен фактор от пазара, от търсенето и предлагането, така че надявам се, това да е една много сериозна крачка напред. От една страна ще доведе до пълна прозрачност в сектора, от друга страна ще даде възможност за финансовото стабилизиране и на НЕК.

Не е тайна за никого, че НЕК досега беше буфера, който опираше всички негативи в сектор енергетика, поради това, че съгласно законовата уредба беше поставен в качеството си на единствен купувач и обществен доставчик“, обясни Петкова. Тя припомни, че НЕК е принудена да изкупува електрическата енергия по дългосрочните договори, от ВЕИ производителите, от когенерациите, от топлофикационните дружества на цени, които са по-високи от пазарните, на които НЕК всъщност продава тази енергия. „В резултат на това в системата се генерира дефицит, който дефицит е на практика заложен от нормативната уредба и регулаторната рамка. Сега с либерализацията на пазара с разработването на компенсаторен механизъм, това ще бъде преустановено. Надявам се НЕК наистина да се превърне в едно търговско дружество, което работи при напълно пазарни условия“, обясни енергийният министър.

По отношение на на предстоящите проучвания за нефт и газ в блок „Силистер“ и блок „Хан Аспарух“ в Черно море, министърът изрази надежда, че те ще приключат с успех. Петкова припомни, че преди два дни британско-холандската компания Shell бе избрана за проучване на нефт и газ в блок „Силистар“ в дълбоко Черно море за срок от 5 години.

Общата стойност на предложената програма от страна на Shell възлиза на стойност от 18 милиона и 600 хиляди евро, като е предложен бонус при подписване на договора за търсене и проучване, който е на стойност от 4 милиона и 900 хиляди евро. Този бонус ще бъде внесен в бюджет веднага с подписването на договора, каза Петкова. Тя изрази надежда, че проучванията ще приключат с успех.

„Първоначалните геоложки проучвания и сеизмиката, с която разполагаме са много обнадеждаващи, така че се надявам в най-скоро време, в следващите няколко години, България наистина да може разчита на местен добив, така както съседна Румъния успява да задоволи близо 95% от своите потребности с местен добив“, каза Петкова.

Министърът уточни, че оттук нататък предстои да бъде внесено предложение за решение от Министерски съвет по отношение на проучването на Shell на блок „Силистар“.

„Това решение ще даде крайните резултати по отношение на процедурата, която беше проведена, след което ще се пристъпи към подписване на договора. Надявам се в скоро време да има резултати“, каза тя. По думите на Петкова очаква се правителството да излезе и с решение за прекратяване на процедурата за проучване на блок „Терес“. В отговор на въпрос дали ще бъде обявен нов конкурс за този блок, Петкова коментира, че ще си обмисли и такъв вариант, „може би на един по-следващ етап. Нека да видим какво ще се случи с „Хан Аспарух“, нека да видим и проучванията в „Силистар“ и може да обмислим някакъв друг вариант свързан с блока „Терес“.

В отговор на въпрос за газовата връзка с Гърция, Петкова заяви, че е оптимист. „До края на тази седмица аз ще поискам да проведа среща с моят гръцки колега, министърът на енергетиката, така че да изясним и последните детайли и да пристъпим към подписването на окончателното инвестиционно решение. Решение, което ще даде възможност за старт на проекта, така че да можем да го реализираме в най-скоро време, имайки предвид неговото стратегическо значение, не само за България, но и за целият регион в Югоизточна Европа“.Министър Петкова обаче не се ангажира със срок за начало на строителството.

„Рано е да се каже, нека подпишем първо да подпишем окончателното инвестиционно решение, което ще ни даде яснота за параметрите на този проект“, каза тя, като допълни, че „в окончателното инвестиционно решение са налице клаузи, които са свързани с норми на възвращаемост на проекта, клаузи, които са свързани с трасета, така че всички тези неща предстоят да бъдат финализирани. От тук нататък вече ние си имаме възможност и ние да финализираме процедурите, които са свързани с изборни изпълнителни по отношение изпълняването на този проект“, заяви енергийният министър.

 

Теменужка Петкова
либерализация на електроенергийния пазар
Shell
блок Силистар
блок Хан Аспарух
проучване за нефт и газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева