НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е със специална регулация и по нея трябва да се произнесат КФН, КЗК и КЕВР

fb
3E news
fb
22-02-2018 03:33:00
fb

Процедурата за продажба на активите на ЧЕЗ се реализира по законодателството на чешката държава, това са ред и условия, определени от чешката страна и България на практика няма никакво касателство по този процес.  Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова  в отговор на въпрос на депутата Жельо Бойчев от БСП докъде е стигнала процедурата за продажбата на ЧЕЗ и дали е стоял въпросът за това българската държава да се заяви като купувач. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова присъства на редовното изслушване  от комисията по енергетика към Народното събрание.

Министърът обясни, че знае за участието (в надпреварата за продажба на активите на ЧЕЗ в България) на доста компании, част от които български. „Надявам се да се случи това, което ще бъде най-добре за сигурността на българската електроенергетика“, каза Петкова като подчерта, че ЧЕЗ е притежател на ценни активи. За нас не може да бъде безразлично кой ще придобие тези активи, ако чешката държава реши да пристъпи към тази стъпка.

Министър Петкова припомни, че този тип сделка е със специална регулация и по нея трябва да се произнесат Комисията по финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР.

„Що се отнася до това, ако тази процедура не приключи на този етап, дали българската държава би имала интерес да участва в една такава процедура, това е тема, която не стои на този етап и не е стояла за обсъждане на дневен ред“, каза Петкова. По думите на министъра, ако тази тема е била повдигната, е щяла да бъде инициирана за обсъждане с КЕВР и с депутатите. „За нас е важно да се гарантира сигурността на доставките, качеството на предоставяните услуги“, обясни още министърът и изрази очакване за гарантиране на сигурността и от страна на чешката държава.

От своя страна депутатът от БСП коментира, че е очаквал по-конкретна информация, както и по-голяма инициатива по отношение на желанието за участие на българската държава, като обясни, че страната ни разполага с хора, които биха могли да управляват тези активи. В отговор на това министърът обясни, че съществуват архиви по тази тема и предложи в тях да се види какво е било държавното управление преди приватизацията през 2004 г.

 

ЧЕЗ
Теменужка Петкова
парламентарна комисия по енергетика
сделка за активите на ЧЕЗ в България
процедура
КФН
КЗК
КЕВР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева