НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Промените в Закона за енергетиката не са причина за съкращенията във "Видахим"

fb
3E news
fb
15-03-2015 05:00:00
fb

Промените в Закона за енергетиката не са причина за съкращенията във "Видахим". Това смята министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Реализираната загуба от НЕК е в размер на 231 млн. лева, а цялостният дефицит е 644 млн. лева, съобщи министърът по време на преконференция. Това по думите й е показал направеният анализ по отношение на това какво губи и какво печели НЕК от изкупуването на електроенергия от заводските и топлофикационните централи преди да бъдат предложени промените в Закона за енергетиката, които вече са факт.

„Това, което е много важно е, че анализът, който направихме преди да пристъпим към законодателните промени във връзка със свиването на дефицита в енергетиката, както и анализът, който направихме по отношение на това, какво печели и какво губи НЕК, когато изкупува електрическата енергия от топлофикациите от заводските централи, се оказа, че само за 2014 г. НЕК е реализирала загуба в размер на 231 млн. лева. Дефицитът е 644 млн. лева”, каза министър Петкова.

"Разбирате колко важна наистина е тази стъпка, която предприехме. Това е правилният път за спасяването на българската енергетика", обясни тя, Петкова, като допълни, че една част от мерките вече са факт.

 

"Една от тези най-сериозни мерки са именно законодателните промени в Закона за енергетиката, които инициирахме и които българският парламент прие", припомни още веднаж енергийният министър. По думите й всички мерки, които се предприемат са предварително анализирани. "Смятаме, че мерките, които въвеждаме с промяната на закона ще свият дефицита с около 300-350 млн. лева в годишен аспект", подчерта Петкова.

"Другата мярка е свързана с преговорите, които водим с двете американските централи. Надявам се, след като предоговорим тези дългосрочни договори, също да имаме възможност до голяма степен да минимизираме дефицита", заяви още министърът на енергетиката.

 

В този смисъл министър Петкова бе категорична, че не може промените в Закона за енергетиката да са причина за съкращението на работници от видинското предприятие "Видахем".

"Искам служителите на дружеството „Видахим” да знаят, че причината за тяхното съкращение не е по вина на правителството. Просто е необходимо да намерим начин енергетиката да излезе от този колапс и предприемаме съответните мерки".

"Не можем да позволим повече НЕК и енергетиката на България да търпят загуби и да генерират дефицит, който достига застрашителни размери. Вече настъпва критичен момент за сигурността в енергийната система", заяви Петкова. Тя обясни, че е направила опит да се свърже с ръководството на "Видахим" и изяви желание за среща.

 

През последните две години НЕК е изплатил на "Видахим" АД над 180 милиона лева, а за заплати са дадени само 3- 4 милиона лева. Това коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов съобщенията за съкращения на работниците от видинското предприятие.

По думите на Борисов, разликата отивала само в едни хора, затова е по-изгодно за държавата да плаща заплати на тези 300 работника, които днес протестират. Така НЕК ще загуби 3 милиона лева, но ще спести 150 милиона лева, допълни той.

Във "Видахим" десетилетия е имало порочна практика, каза още премиерът. Оборотите на тази фирма са около 170 милиона лева за последните години - 2012 и 2013. Заводът трябва да произвежда гуми, но това е правено от време на време. Основната им дейност е била да произвеждат скъп ток - 147 лева за мегаватчас.

Припомняме, че в средата на ноември 2014 г. ръководството на видинското предприятие поиска по-висока преференциална цена от ДКЕВР, като се оплака, че НЕК е превела само 1 млн. и 400 хил. лв. при дължими 19 млн. лв.  "Заради неплащане от страна на НЕК към „Видахим“ предприятието може да затвори още тази нощ (12 срещу 13 ноември)",  коментира тогава в рамките на заседанието в ДКЕВР изпълнителният директор на дружеството Цветомир Лещарски.

"Бих искала утре сутринта да се срещна с колегите от "Видахим" на място, за да можем да поговорим и да обсъдим проблемите, които стоят пред тях и да обясним на хората, че проблемът не е в държавата. Това, което ние направихме с промяната на Закона за енергетиката е част от решението на големия проблем с дефицита в сектор "Енергетика", подчерта за пореден път министър Петкова. "Аз ще бъда последният човек, който иска да обвини някого. Смятам, че хората не разбират какво точно се случва и защо се случва, така че се чувствам длъжна да отида на място при хората, работещи във „Видахим” и да им обясня защо нещата се развиват по този начин, както и че държавата няма никаква вина.

 

Министърът изрази опасения, че някой друг е обяснил неправилно нещата на съкратените работници. "Бих искала да споделя промяната в Закона за енергетиката с тях, да чуя и тяхното мнение. Каквото зависи от нас като държава ще предприемем, за да помогнем по някакъв начин на тези хора", посочи Петкова.
"Опасявам се от това, че някой друг ще им обясни нещата и ще ги представи по начин, който няма да отговаря на истината", каза още Петкова.

На въпрос във връзка със собствеността на централата и на дружеството „Видахим”, енергийният министър каза, че собствеността на дружеството е проверена лично от нея.  "Към настоящия момент съгласно информацията, която е публична, като собственици на дружеството са посочени три юридически лица. Не мога да твърдя, че господин Христозов има пряко участие или по някакъв начин е свързан с Видахим", обясни министър Петкова.

Закон за енергетиката
Видахим
НЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева