Теменужка Петкова: Определено България ще загуби от това, че проектът "Южен поток" няма да се реализира

Теменужка Петкова
Източник: cross.bg


Не бих казала, че има разнобой в правителствотоза проекта „Южен поток”, заяви пред Нова ТВ енергийният министър Теменужка Петкова. В програмната декларация на правителството ясно е заявена позицията  по отношение на проекта. Кабинетът смята, че това е важен проект за България, но трябва да се спазва и европейското законодателство”, каза още Петкова.

В договорите, които аз съм виждала не е договорен размера на транзитните таксии размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите, каза тя.

За мен също беше изненада тази сума, която президентът Путин посочи, допълни Петкова. Тя обаче не прие тезата на бившия си колега Румен Овчаров, който изчислява сумата от загубата от 400 млн.евро, посочена от президента Путин на базата на сегашните транзитни такси - между 1,5-1,8 долара за 1000 куб м на 1000 км. Вместо това Петкова каза: "Факт е, че не са договорени транзитните такси".

Петкова посочи, че енергийната независимост е приоритет на правителството и наблегна на изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Тя обаче не можа да коментира сравнението на водещия, който напомни, че газа по тази връзка също ще е от Русия.

Определено България ще загуби от това, че този проект няма да се реализира или че съществува риск това  да не се случи. Този проект определено е важен за нас. Той е важен и заради това да внесе свеж ресурс в нашата икономика докато тече самото строителство”, каза министърът на енергетиката. На 9 декември тя и вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъдят темата "Южен поток" с енергийния комисар, допълни тя. Петкова напомчи, че срещу България има и наказателна порцедура заради "Южен поток" в частност заради непрозрачност на търга за избор на фирмите за строителството на сухопътната част на газопровода.

По отношение на твърдение, че има писмо, с което се иска авансово предплащане на газовите доствки от България, Теменужка Петков каза, че договорът  между „Булгаргаз” и руската страна за доставка на газ се изпълнява. Ние сме длъжни да изплатим изразходваното през ноември, почти на 100 % е изплатена сумата. Съгласно договора дължим авансово плащане за декември, което се извършва на три транша, общата сума е около 90 милиона долара, каза министър Петкова.

Ако се появи искане за предварително плащане, ще направим всичко възможно да го посрещнем и да търсим правата си съгласно договора. Не ми е известно да има такова писмо, допълни тя и подчерта  в енергийното министерство има сформиран кризисен щаб, който следи налягането на газа. 

В отговор на въпрос за цените на тока, министър Петкова припомни, че те са в обхвата на регулаторната кимисия. На този етап няма информация за последващи увеличения на цената на тока, беше категорична в същото време министър Теменужка Петкова. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари