Теменужка Петкова: Обхватът на CESEC се разширява. Инициативата е пример за успешно регионално сътрудничество

В края на българското председателство на Съвета на ЕС София е домакин на петата годишна министерска среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е домакин на инициативата обърна внимание върху необходимостта от изграждане на липсващата инфраструктура. Еврокомисарят Мигел Ариас Канете отчете напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България и диверсификацията на газовите доставки.

Инициативата СESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество. Радвам се, че в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София е домакин на петата годишна среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е домакин на последния форум в областта на енергетиката от календара на председателството в София.

Тази среща  е доказателство, че регионалното сътрудничество води до конкретни ползи, заяви от своя страна еврокомисарят по климат е енергетика Мигел Ариас Канете.

В годишната среща в столицата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, министри от региона и водещи експерти от Европейската комисия.

Три години след учредяването на инициативата CESEC в София, днес участниците от региона на Централна и Югоизточна Европа направиха преглед на постигнатия напредък по проектите както в газовата, така и в електроенергийната област.

От особена важност за регионалното енергийно сътрудничество е изграждането на липсващата инфраструктура и подобряването на сигурността на енергийните доставки, подчерта министър Петкова. Реализацията на проектите за междусистемната връзка Гърция–България, интерконекторът България-Сърбия, вече изграденият интерконектор с Румъния имат ключова роля за гарантиране сигурността на енергийните доставки в региона.

Министърът отбеляза, че през последната една година инициативата CESEC е получила развитие по отношение на обхвата. По думите й на днешната среща е обсъден напредъка по ключовите проекти за региона, както в областта на природния газ, така и при електроенергетиката.

„Чухме основната визия, основните насоки за бъдещето по отношение на ВЕИ. Станахме свидетели на подписването на няколко ключови документа по отношение на изграждането на интерконектора Гърция – България. Това е стратегически проект за Европа. За нас, за българското правителство, изграждането на този проект е основен приоритет в управленската програма. Заложили сме краен срок за неговата реализация, а именно през 2020 г. проектът да бъде въведен в търговска експлоатация“, допълни енергийният министър.


В рамките на форума в София се състояха символични церемонии за начало на строителните дейности по румънската част на проекта България – Румъния – Унгария – Австрия (БРУА), както и за началото на инвестициите и строителството на интерконектора Гърция-България.

Илюстрация на напредъка по изграждане на междусистемната връзка Гърция–България бяха подписаните документи за газпоровода: решения на националните регулатори за освобождаване на проекта от правилата за достъп, споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод, меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка, предварителни споразумения за междусистемно свързване с ДЕСФА и други.

Участниците направиха преглед и на постигнатия напредък по проектите в електроенергийната област, след като през миналата година на срещата в Букурещ инициативата бе допълнена със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяемата енергия. На символична церемония бе отбелязано повишаването с 30% на капацитета между Словакия и Украйна, както и укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в участъка Черна вода – Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа.
Енергийната ефективност и ВЕИ, като елементи на енергийния преход в региона, също бяха обект на дискусии по време на форума.

IGB

Прогресът по проекта за интерконектора Гърция – България е видим и се прави всичко възможно за започване на строителството до края на годината. Това каза от своя страна изпълнителният директор на ICGB (Проектната компания за изграждането на новата газова връзка с Гърция) Теодора Георгиева по време на Петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC.

„Радвам се, че сме се събрали и имаме видим прогрес на проекта IGB. В последните 6 месеца беше постигната една добра координация между нас и Европейския съюз. В началото на годината имахме взето решение и финансов план, който беше предизвикан от Европейската комисия. Нашата преписка беше важна за всички европейски звена. Нашият проект е доста комплексен и вече имаме зелена светлина от дирекция „Конкуренция“. Всички обществени поръчки са в ход. Правим всичко възможно да започнем строителство до края на годината“, каза още тя.

 

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Георгиос Статакис коментира от своя страна, че проектът IGB носи ползи за България и Гърция. „През последните 2 – 3 години бяха положени много усилия, за да стигнем до момента днес. Предимствата са ясни – сигурност и диверсификация. Това е отличен проект с възможност за енергийно интегриране на Балканския регион. IGB е първата основна стъпка в тази посока и е свързан с други важни проекти с изпълнение в бъдеще“, каза той.

Еврокомисарят по климат е енергетика Мигел Ариас Канете отбеляза значението на газовата връзка за диверсификацията на доставките на природен газ. „Чрез изпълнението на проекта ще се внася газ от Каспийско море. ЕК се гордее, че може да подкрепи проекта“, каза още той.

„Значението (на интерконектора Гърция-България) е за целия регион. В началото обемите, които ще бъдат транспортирани са скромни. Този интерконектор отваря врата за постъпването на газ от Каспийско море. Това е огромно постижение за Европейския енергиен съюз“, каза от своя страна Клаус-Дитер-Борхард, директор „Вътрешен енергиен пазар“ към генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари