НАЧАЛО » българия

Няма опасност от режим на тока

Увеличаването на работните часове на американските централи "изяжда" ефекта от намаляването на разполагаемостта, твърдят от НЕК

fb
3E news
fb
11-09-2015 11:03:00
fb

Няма опасност за режим на тока. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод на казаното от изпълнителния директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3", Гари Левсли пред Епицентър.бг.

Левсли заявява, че има нопасност от недостиг на въглища и електроенергия, ако НЕК не се издължи на двата американски ТЕЦ-а до 30 ноември тази година, и това може да доведе до недостиг на електроенергия.

„Не трябва да забравяме, че ТЕЦ имат задължение към мините. Последните имат да вземат около 350 милиона лева. Но мините са достатъчно отговорно търговско дружество и знаете, че те изпълняват безусловно своите ангажименти както към двете американски централи, така и към ТЕЦ Марица Изток 2“, каза министър Петкова и добави: „Смятам, че държавните мини са доказали, че са абсолютно коректна и национално отговорна компания, за да осигурим енергийната сигурност на страната“.

На въпроса колко голяма е опасността НЕК да не се разплати с двете американски централи до края на ноември, тя отговори: „От страна на правителството, от страна на БЕХ бяха предприети необходимите действия. Водихме преговори и ги финализирахме успешно. БЕХ стартира процедура за избор на банки кредиторки. Срокът, в който тази процедура трябва да бъде осъществена, е месец и половина – два. Така че тя върви в рамките на този срок“.

Енергийният министър очаква да дойдат добри оферти и добри предложения от страна на банките кредиторки, да осигурим финансирането и да се разплатим с двете централи и всеки да изпълни своите ангажименти. „Те да изпълнят своите ангажименти да влезе в сила намалението, а ние да изпълним нашия ангажимент да платим просрочената сума“, добави тя.

Припомняме, че споразумението с американските централи бе подписано през месец април. То трябваше да влезе в сила от 1 юли, но впоследствие бе отложено за август, заради дългата процедура по предоговаряне от страна на "AES ТЕЦ Гълъбово Марица Изток 1" с банките кредиторки. Доста продължителна се оказа и процедурата по предоговаряне на споразумението и от страна на "Контур Глобал Марица Изток 3" и така споразумението практически се отлага за трети път - сега за края на ноември.

Първоначалното споразумение от месец април предвиждаше НЕК да изплати 800 млн. лв. на двете американски централи, а те от своя страна да изплатят задълженията си от около 350 млн.лв. към Мини "Малица Изток". Споразумението предвижда и намаляване на разполагаемостта на двете централи - с 14% едната и съответно с 15% другата. За сметка на това се увеличават работните часове. По неофициална информация от НЕК това е в ущърб на компанията и практически изяжда ефекта от намаляването на разполагаемостта. В коментар за 3eNews, източник от КЕВР, пожелал да не се назовава името му, заяви, че твърдението на НЕК не е вярно. Така няма да се плаща за престой на двете централи, заяви той.

Тези дни стана ясно, че НЕК вече е готова и е изпратила становище до КЕВР за това как се отразяват цените на тока върху дейността на компанията и данните не са радващи. Решението на регулатора не предполага свиване на дефицита, коментира за 3eNews източник от НЕК. По думите му липсва адекватно решение за намаляването на електроенергията от когенерации, забавяне на решението за заводските централи, електроенергията от ТЕЦ-овете и пр. 

КЕВР от своя страна също е готов със становище по доклада на НЕК и в най-скоро време се очаква то да бъде публикувано на страницата на регулатора.

 

режим на тока
НЕК
КонтурГлобал Марица Изток 3
споразумение с американските централи
По статията работи:

Галина Александрова