НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Няма опасност от газова криза, не са налице проблеми с доставките

България официално още не е получила уведомление от руската страна за спиране на "Южен поток"

fb
3E news
fb
15-12-2014 08:56:00
fb

Няма опасност от газова криза, проблеми с получаването на (руски) газ не са налица. България в лицето на „Булгаргаз“ е изряден платец. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Тменужка Петкова в коментар на днешната публикация във в. „Труд“, че горим газ от газохранилището в Чирен. „Утре и на 22 декември ще платим19 млн.лв. за месец декември“, съобши министър Петкова. Тя обясни тегленето на 1-1,5 млн.куб метра ежедневно от газохранилището в Чирен с увеличеното потребление.

 

България официално не е получила още уведомление за спиране на проекта за газопровода „Южен поток“, заяви още министър Петкова. Тя оцени като много силна идеята България да стане газов хъб на Балканите, която днес се очаква премиерът Борисов да коментира с канцлера на Германия Ангела Меркел.

 

По отношение на публикации, според които шефът от руска страна на смесеното дружество „жен поток“ е получавал заплата от 31 хил.лв., министър Петкова коментира само, че това дружество (между БЕХ и руската страна) с капитал от 25 млн.лв. Има собствена управа.

 

По отношение на цената на електроенергията енергийният министър обясни, че натрупаният дефицит от 3,5 млрд. лв.в НЕК се дължи на политическа намеса в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. „Лично аз смятам, че с вдигането на цената няма да се решат дефицитите в енергийната система“, заяви в същото време министър Петкова. Според нея това ще се реши чрез енергийната ефективност.

 

Енергийният министър припомни също така, че цента на електроенергията се определя от ДКЕВР. Тя изрази надежда за по-голяма независимост от страна на регулатора, след приемането на промени в енергийния закон, според който бъдещите членове на реулатора ще се избират от парламента. Друг е въпросът как този независим избор ще повлияе на цената на електроенергията след приемането на промените, т.е. Още в началото на следващата година. Известно е, че настоящият състав на комисията първоначално се обяви за леко повишение от 1% от 1 януари 2015 г., но впоследствие се отрече да предприема такава стъпка.

 

Министър Петкова потвърди думите на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, че дефицитът в електрическата компания е 3,5 млрд. лв., както и факта за натрупани загуби от 850 млн. лв.от началото на годината до края на октомври, основно заради разликата „купува“ - „продава“. Припомняме, че НЕК купува цената от производителите за сумата от 190 лв.МВтч и я продава по 125 лв.МВтч.

газ
газов криза
Южен поток
газов хъб
цена на тока
НЕК
Теменужка Петкова
Булгаргаз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева