НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Либерализацията на енергийния пазар е необратим процес

fb
3E news
fb
04-12-2015 03:10:00
fb

Либерализацията на енергийния пазар е необратим процес, който ще постави целия сектор и неговите участници в нова ситуация. Целта ни е да изберем такъв модел, който ще защити интереса на българските потребители и интереса на българската индустрия. Това каза в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Основната препоръка на Световната банка на този етап,  е че този процес трябва да се случи плавно, заяви министър Петкова. Тя припомни, че българската енергийна независима борса ще заработи в тестови режим на 11 декември, а цената на тока след пълната либерализация ще определи пазара. 

Не мога да поема такава отговорност, заяви Петкова в отговор на въпрос дали все пак цената ще бъде по-ниска.

Енергийният миинстър уточни също така, че държавата ще дефинира коя е групата на енергийно бедните граждани, които ще бъдат защитени. 

Ще се търсят механизми за подкрепа на хората, които получават енергийни помощи, ако токът поскъпне след планираната догодина либерализация на енергийния пазар. До два дни в България ще пристигнат експерти от Световната банка, с които ще бъдат обсъдени вариантите и модела за либерализацията, каза Петкова.

Припомняме, че междинният доклад на Световната банка трябваше да е готов на 30 ноември, след поредното отлагане. Очаква се той да предложи компенсаторен механизъм по отношение на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия.

„Международната практика показва, че в първите месеци след пълната либерализация на електроенергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената, но в последствие цената на енергията пада на тези нива, които са преди или под тези нива преди либерализацията“, обясни тя и даде пример с Румъния, където пета година се прилага този модел. Те са най близки като нас и като система,допълни министър Петкова. 

В отговор на въпрос за конкретни действия по отношение на енергийната сигурност в газовия сектор Теменужка Петкова за пореден път коментира, че ако България реализира всички проекти в газовия сектор ще се превърне в незаобиколим фактор на газовата карта на Европа.

„В процес на модернизация са още три компресорни станции, които предстои да бъдат въведени в експлоатация първата половина на 2016 година – това са Странджа, Лозенец и Петрич. Правителството разработи концепция за газорапределителен център територията на България. За радост на всички нас, ЕК обяви концепцията за газовия хъб за проект от общ интерес. Реализацията му ще е още един гарант за енергийната сигурност не само на България, но и за региона на Югоизточна Европа”, обясни Петкова. Като друг основен приоритет тя посочи местният добив.

„Няма как, когато говорим за енергийна сигурност да пропуснем важната тема за междусистемната свързаност. Изграждането на интерконекторните връзки е наистина наш основен приоритет и абсолютна предпоставка за това да гарантираме енергийната си сигурност. Много важна е и темата за ядрената енергетика. Друг приоритет е удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, уточни Петкова. Тя допълни, че там се работи много добре. „Що се отнася до АЕЦ „Белене”, там върви арбитражно дело и трябва да се изчака решението”, каза още Теменужка Петкова.

 

либерализация на електроенергийния пазар
природен газ
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева