Теменужка Петкова и Александър Новак ще обсъждат „Южен поток“ по телефона в петък

Очаква се разговорът между енергийните министри на България и Русия да се проведе в петък.

Теменужка Петкова
Източник: cross.bgПроектът „Южен поток“ ще бъде тема на обсъждане в предстоящия телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак.Това съобщи пресцентърът на Министерство на енергетиката.

По-рано днес ТАСС съобщи, че правителствена делегация от България смята да се срещне с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак през следващите дни. Информационната агенция се позовава на източник от посолството на Русия в България, според който се очаква срещата да се състои на 19 декември, а тема на разговорите дъ бъде въпросът за бъдещето на газопровода „Южен поток“.

"Българската страна смята да получи официално потвърждение за спирането на проекта и ако това бъде направено, да предложи на руските си колеги алтернативни варианти за продължението му. В частност, България може да предложи на руската страна да продължи строителството на морската част на газопровода и да изгради на своя територия газоразпределителна станция от европейски мащаб. Освен това българските политици подчертават, че никога не са се обявявали срещу строителството на газопровода, а са настоявали осъществяването му да е по европейските правила", пишат руските медии.

От Министерството на енергетиката в София обясниха, че не става въпрос за среща, а за телефонен разговор между двамата енергийни министри, който се очаква да бъде проведен в петък.

От ведомството припомниха, че на предишното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов начерта пред министрите конкретни стъпки по казуса „Южен поток“. Като част от тях България вече изпрати на заместник-председателя на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Като резултат от проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария, Шефчович е упълномощен от държавите–членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта „Южен поток“.

Планираният телефонен разговор между министър Петкова и руския й колега Новак е част от усилията на нашата страна да подкрепи този процес и взимането на окончателно решение по проекта, обясниха от енергийното министерство.

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на „Южен поток“. Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари