НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Започва проверка на всички централи, които трябва да осигурят "студения резерв"

ЕСО увеличава четири пъти санкциите за централите, които не изпълнят ангажимента си за осигуряването на резервни мощности

fb
3E news
fb
11-10-2017 06:13:00
fb

Започва проверка на всички централи, които имат ангажимент за осигуряването на студен резерв. Това съобщи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Става въпрос за мощности, които се поддържат в непрекъсната готовност и се включват в електроенергийната система при евентуален недостиг на ток. През миналата зима имаше в поредицата от мразовити седмици електросистемата се оказа пред сериозно изпитание, като проблемите се задълбочиха от невъзможността на някои от централите да включат в действие мощностите от студения резерв, въпреки че им се плаща за това. Разминахме се с режима на тока благодарение на пълното натоварване на мощностите и включванетоо на целия студен резерв на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ-овете "КонтурГлобал Марица изток 3" и "Марица изток 2". Сега енергийното министерство и ЕСО действат превантивно, за да не се повтори изненадата с неработещите мощности от студения резерв.

"Тази проверка е много важна. За първи път Министерството ще прави такава проверка и тя ще бъде проведе на място със замервания на количества.Вече бяха извършени проверките на Електроенергийния системен оператор и на трите електроснабдителни дружества", обясни министър Петкова.

Електроенергийната ни система се подготвя за зимния сезон и няма опасност от режим на тока, потвърди по-раано днес в интервю по БНР изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов. Той добави, че до месец ще приключат планираните ремонти на централите, предстои още да се довърши и проправянето на просеки край далекопроводите.

И тази зима Електроенергийният системен оператор щe разчита на същите централи, които миналата година трябваше да осигурят допълнителни количества ток, но не успяха да заработят. Причината да не се активира така нареченият "студен резерв" бяха замръзнали въглища или аварии. За да не се стига до подобна ситуация и тази година, са взети допълнителни мерки, посочи Йотов.

"Много мерки бяха предписани от ЕСО и много проверки бяха извършени. Доколкото разбирам, скоро ще има нова проверка от министерството към централите, които доставят резерва. Увеличихме четири пъти санкциите към тях. Те, имайки предвид това нещо и изхождайки от средствата, които биха загубили при евентуално непредоставяне, не виждам кой друг механизъм би ги задължил сами да поддържат собствените си инсталации", заяви Иван Йотов.

студен резерв
проверка
ЕСО
Министерство на енергетиката
Теменужка Петкова
Иван Йотов
По статията работи:

Галина Александрова