Теменужка Петкова: ЕК отпусна на България 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“

Служебното правителство, изземвайки компетентността на контролните органи, взе страна в парламентарните избори, заяви бившият енергиен министър

Теменужка Петкова
Източник: бТВ

Европейската комисия отпусна на България средства в размер на 920 хил. евро за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“. Това каза бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Екс енергийният министър посочи, че това не би могло да се случи, ако правителството на Бойко Борисов не е извоювало доверие пред ЕК и ако не е спазвало Закона за обществените поръчки. По думите ѝ отделно от това, страната ни ще получи още 182 хил. евро за рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа.

По-рано днес в изявлението си служебния премиер Огнян Герджиков посочи енергийното министерство като едно от тези ведомства, в които не са открити нарушения в управлението на сектора и в процедурите за обществени поръчки.

Служебното правителство, изземвайки компетентността на контролните органи, взе страна в парламентарните избори. Това, което се случи, е недопустимо, коментира Теменужка Петкова. Те трябва много добре да обмислят това, което направиха, и то да не се случва пак, посъветва тя.

Служебното правителство не е органът, който може да извършва проверки на който и да е кабинет, каза още бившият енергиен във връзка с ревизията на служебното правителство на министерствата от предходния кабинет. Като одитор по професия и дългогодишен директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция за нея е било интересно да чуе какво са ревизирали министрите от служебното правителство, каза Петкова.

„Това, което чух меко казано ме притесни“, посочи тя. Има контролни органи в България, ние сме правова държава и всеки трябва да знае своето място и своята функция. Органите, които осъществяват проверката са Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция и тогава когато става въпрос за разходване на средства, получени по оперативните програми на ЕС компетенността е Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС, коментира Теменужка петкова. Тя изрично подчерта, че никой друг няма такива правомощия, а още повече служебно правителство, чиято основната задача на служебното правителство е да организира избори.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари