До края на годината двата реактора за АЕЦ "Белене" ще са тук, съобщи енергийният министър

Все още няма договор за консервация на оборудването. Преговорите са в начален етап

Източник: atominfo.ru

До края на годината двата реактора, изработени за АЕЦ „Белене“ ще са тук. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос за срещата с представители на „Росатом“, за която съобщи вчера и премиера Борисов. Петкова обясни, че срещата е регулярна, а разговорите конструктивни. По думите й в момента в Русия има български експерти, които подготвят финалния етап от доставките. Припомняме, че във вторник премиерът се срещна с представители на "Росатом", като по предварителна информация срещата е била по повод възможностите за оползотворяване на оборудването за АЕЦ "Белене".

Все още обаче няма подписан договор за консервация на оборудването и е трудно да се каже отсега дали такъв ще бъде подписан до края на годината. „Преговорите са в начален етап“, каза министъра в отговор на въпрос. През лятото министърът постави въпрос за цената, която руската страна иска за консервация на оборудването, като каза, че ще се прави опит тя да бъде намалена.

Петкова бе категорична, че ще се работи за оползотворяване на оборудването по най-добрия начин и на този етап се обсъждат всички варианти за инвеститор.

„Втора грешка (за оборудването) няма да бъде допусната“, беше категорична Теменужка Петкова, припомняйки продажбата на първото ообрудване за централата. Тя допълни, че кабинетът няма намерение да задържа за дълъг период от време оборудването неоползотворено и изрази надежда периодът на консервация да не е много дълъг.

Министърът на енергетиката съобщи също така, че междинният доклад на БАН е готов и в момента се анализира, като след финализирането на окончателния доклад предстоят срещи и обсъждания. Докладът е разделен на два модула – първият касае именно възможностите за АЕЦ „Белене“, а вторият – енергийната стратегия на България с визия до 2050 г.

В предварителния доклад, по думите на министър Петкова се посочва, че след 2035 г. в региона се очертава дефицит и ще има нужда от нови енергийни мощности.

В отговор на въпрос дали вече има готовност за отделяне на активите на АЕЦ „Белене“ от НЕК в нова компания, енергийният министър посочи, че е е подготвен и има анализ за състоянието на активите. След разговор с учените от БАН ще имат готовност за приключване и на този процес. Очакването е това да стане до края на годината.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Р.Овч.
    И Р.Овч. преди десетина години предвиждаше дефицит на електроенергия. После обещаваше, че тока от АЕЦ Белене ще бъде много изгоден, защото цената на електроенергията ще стигне 200 евро Мвтч. Явно сега се върви по същия PR сценарий.
    Напиши отговор