НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Дефицитите в системата на НЕК не са изкуствени, а реални

fb
3E news
fb
19-02-2015 03:31:00
fb


Дефицитите в системата на НЕК не са изкуствени те са много реални. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Само в системата на НЕК дефицитите са над 3 милиарда лева. Само за 2014 година дефицитът е близо 600 милиона лева“, обясни тя.

Петкова заяви, че се предприемат мерки, които са насочени към свиване на дефицита в НЕК. „Действията, които сме предприели още от самото начало на мандата е да водим ускорени преговори с нашите американски партньори от двете елекрически централи“, поясни тя. По думите ѝ преговорите с тях са в много напреднала фаза. „Срещаме разбиране от страна на нашите партньори и водим един конструктивен диалог и се надявам скоро да достигнем до предоговаряне на условията на тези договори, които в България да бъдат от взаимна изгода и на двете страни“, коментира министърът. Тя допълни, че другите мерки, които следва да бъдат предприети безспорно са част от законодателните промени, които се предлагат.

„Законодателните мерки, които са предложени в промените в Закона за енергетиката, са от енергийният микс да бъдат изключени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен начин. Това по изчисления и анализи може би ще доведе до свиване на дефицита от около 100 милиона в рамките на годината“, допълни тя.

Създаде се нетърпимост към разпределителите и снабдителите на електрическа енергия, каза Рамадан Аталай от ПГ на ДПС, по време на дебатите за промените в Закона за енергетика на второ четене в Комисията по енергетика. „Създаде се нетърпимост към разпределителите и снабдителите на ел. енергия. Идеята е да се контролират електроразпределителните предприятия, освен с това те да се определят цената на енергията“, обясни той. Според него недоверието към институциите, които регулират цената на енергията се изразява в протестите. „След като падна първото правителство на ГЕРБ, в обществото зрее недоверието към институцията и прозрачността в определянето на цената на енергия. Идеята ни беше да вдигнем доверието в ДКЕВР“, допълни Аталай.

Закон за енергетиката
дефицити в НЕК
По статията работи:

Галина Александрова