Теменужка Петкова: Газовите проекти, по които работи България, ще са от значение и за диверсификацията в Македония

До края на месеца предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България

Липсващата инфраструктура е основен проблем за региона на Балканите и България работи активно, за да преодолее този негатив. До този извод стигнаха по време на срещата си министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на  Македония  Крешник Бектеши.

Основните проекти, по които работи България в газовата област, ще имат значение за диверсификацията на източниците и маршрутите на синьо гориво и в Македония, отбеляза министър  Петкова, като наблегна на предстоящите две обществени поръчки, свързани с изграждане на интерконектора Гърция-България.

Министър Бектеши е в София за провеждането на първото заседание на съвместната газова работна група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави. Меморандум за това бе подписан при посещението на министър Петкова в Скопие на 1 август 2017 г.

България работи активно, за да преодолее негатива от липсващата инфраструктура. Основният фокус по време на стартиращото в началото на следващата година българско председателство на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани, каза Петкова. Тя запозна своя македонски колега със статуса на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави.

До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация. Министър Петкова припомни, че България има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната именно чрез връзката с Гърция. Българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват, стана ясно още от думите на министър Петкова. Бъдещият газоразпределителен център, за чиято реализация работи българското правителство, ще осигури платформа за търговия с природен газ и възможност за либерализиране на пазара на синьо гориво в целия регион, подчерта Петкова.

Министър Бектеши също поясни, че липсващата инфраструктура е основен проблем и за Македония. За нас е нужна още една газова връзка с България, за да не зависим само от един източник, поясни той. Съвместната работна група, която заседава днес в София, ще проучи възможностите за развитие на нова връзка между газовите системи на двете страни.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 0
    1
    ХА ХА ХА
    АМАН ОТ ЛЪЖИ и ИЗМАМИ! СПРЕТЕ ПОНЕ ЗА ДЕН и СЕ ЗАСРАМЕТЕ! ДО СЕГА ТЕМЕНУЖКА НЯМА СВЪРШЕНА НИТО ЕДНА ПОЛЕЗНА РАБОТА ЗА БЪЛГАРИЯ! САМО ЛЪЖИ и ИЗМИСЛИЦИ, А НАЙ-МНОГО ЗЛОУПОТРЕБИ и КРАЖБИ! ДО КОГА...?
    Напиши отговор