НАЧАЛО » българия

Министър Петкова представи в Москва идеята за газов разпределителен център в България

Започва изграждането на пазарен сегмент за търговия с природен газ, съобщи енергийният министър

fb
3E news
fb
17-11-2015 01:04:00
fb

В България започва разработването на пазарен сегмент за търговия с природен газ. Това информира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на международния конгрес "Трансформация на енергийните пазари и ролята на Русия в световния енергиен баланс", който се провежда в Москва. Форумът се организира в рамките на годишното издание на международното изложение за оборудване и иновации в проучването, производството и преработката в нефтогазовия отрасъл.

 

С реализацията на всички проекти в българския газов сектор ще се развие енергийният пазар в региона на Югоизточна Европа. Българското правителство работи интензивно за изграждане на своя енергиен пазар, заяви министър Пуеткова. Тя информира участниците във форума, че от началото на 2016 г. електроенергийният пазар в България ще премине към пълна либерализация.

 

Едновременно с това започва и разработването на пазарен сегмент за търговия с природен газ в страната”, каза още Петкова.

 

 

„Като страна-членка на Европейския съюз България следва приоритетите на Европейския енергиен съюз – гарантиране сигурността на енергийните доставки, изграждане на вътрешен енергиен пазар. Целта ни е да изградим в България конкурентоспособен енергиен пазар, достъп до който да имат всички заинтересовани страни и енергийните ресурси да се предлагат на конкурентни цени и при високо качество”, допълни още тя.

 

Отчитайки възможността за диверсификация на източниците, правителството разработи концепция за изграждане на газоразпределителен център на територията на България. По думите на министър Петкова страната ни разполага с редица предимства за реализиране на проекта.

 

През България преминава естественият път на газовите потоци от изток и от юг, газоразпределителната ни инфраструктура е много добре развита, в момента се модернизира и се работи за разширение на газовото хранилище в Чирен. За целите на газоразпределителния център ще разчитаме на три източника на природен газ, надяваме се един от тях да е именно руският природен газ”, подчерта Петкова.

 

За всеки успешен енергиен пазар е необходима междусистемна свързаност, ето защо продължава и работата по изграждане на междусистемните газови връзки на България със съседните страни.

 

Русия е един от източниците на енергийни ресурси за Европа и основен доставчик за България. Благодарение на добрите отношения с руските ни партньори, имаме и сигурност на енергийните доставки. Уверена съм, че и в бъдеще ще развиваме отношенията в енергийния сектор чрез конструктивен диалог”, каза още министър Петкова по време на международния форум "Трансформация на енергийните пазари и ролята на Русия в световния енергиен баланс".

 

 

търговия с природен газ
газови проекти
енергиен пазар
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева