НАЧАЛО » българия

Теменужка Петкова: Ако България не либерализира пазарът си, Европа ще ни санкционира

До три-четири месеца се очаква да има яснота по отношение на бъдещата инвестиция в 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

fb
3E news
fb
29-12-2015 10:28:00
fb

До три-четири месеца ще има яснота по отношение на проявения интерес за строителство на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ от китайска компания по технология на американската Westinghouse за блокове от типа АЗ-1000. Държавни гаранции няма да има. Това заяви в пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министърът се спря подробно на предприетите стъпки за оздравяване на енергийния сектор и предстоящата либерализация на електроенергийния пазар, като не подмина и газовите проекти.

 

Ако България не предприеме действията по пълна либерализация на своя електроенергиен пазар, това ще доведе до санкции, които ще ни бъдат наложени от страна на Европейската комисия. Това заяви в пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя уточни, че България е сред последните страни-членки на ЕС, които не са осъществили либерализация на електроенергийния си пазар.

„Но българските потребители не трябва да се плашат от пълната либерализация на електроенергийния пазар. Това е един процес, който е настъпил навсякъде в ЕС и е насочен към това да положи електроенергийния сектор на пазарни основи. Това е процес, който ще доведе до конкуренция и до това да бъде постигната цена, която да удовлетворява максимално клиентите и българските потребители, и българската индустрия“, каза още Петкова. В допълнение тя уточни, че либерализацията ще се случи поетапно, като при това ще бъде приложен компенсаторен механизъм, който да поеме трупаните дефицити в енергетиката, заради преференциалните цени, както и механизъм за защита на социално уязвимите потребители.

„Със сигурност българските потребител и българският бизнес трябва да бъдат спокойни. Пълната либерализация не е еднократно действие. Не може да се случи сега и веднага и да кажем настъпи пълната либерализация на електроенергийния пазар, на 1 януари тя вече ще бъде факт. Не, това е един процес, който ще продължи плавно във времето. С конкретни стъпки, с конкретни действия, като на всеки един етап от тези конкретни стъпки и действия ние ще правим съответната оценка, ще правим съответната оценка на риска и ще минимизираме съответно рисковете, които биха могли да възникнат за българските потребители и за българската индустрия. Нещо повече, ние имаме сключен договор със Световната банка. През месец август Българският енергиен холдинг сключи такъв консултантски договор, като неговата цел е да се разработи моделът за пълна либерализация на електроенергийния пазар, да се разработи компенсаторният механизъм, който да покрие трупаните дефицити в системата в резултат на това, че НЕК по силата на закона е единствен купувач, който е длъжен да изкупува цялото количество произведена електрическа енергия по преференциални цени, съответно да я продава по пазарни цени, които са по-ниски от тези, на които НЕК купува електрическата енергия. Така че ще има такъв компенсаторен механизъм. Наред с това ще има механизъм, който ще защити уязвимите потребители.
С нашите партньори от ЕК ние направихме една съвместна работна група. Тази съвместна работна група е насочена именно към това да преминем плавно към процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар. Основната задача на тази работна група е да изработи механизъм за защита на уязвимите потребители. На първо място трябва да определим тази група уязвими потребители, на второ място трябва да определим какви ще бъдат критериите, по които те ще бъдат идентифицирани. Защото това също е много важно. Много е важно от гледна точка на това да не се допусне като енергийно бедни да бъдат квалифицирани потребители, които де факто не са такива. Ето защо тук трябва да се наблегне на критериите, върху които ще стъпим, за да определим тази категория потребители“, обясни министър Петкова.
В отговор на въпрос дали вече са осигурени средствата, с които НЕК трябва да се разплати с двете американски централи, енергийният министър припомни стартираната от Българският енергиен холдинг (БЕХ) процедура за осигуряване на финансиране
е до 650 милиона евро без държавна гаранция. Впоследствие американските централи ще се разплатят с Мини „Марица Изток“, към които задълженията към настоящия момент са близо 364 милиона лева.
„Влезли сме в една дългова спирала в сектора и, за да се отпуши той и да тръгнат нещата, трябва наистина тази междуфирмена задлъжнялост да бъде елиминирана, или минимизирана. Едно от условията е именно това, да се изтегли кредит, който да ни позволи да платим“, заяви Петкова. Тя уточни, че по първата открита процедура обявена от БЕХ са се явили 11 от най-големите банки. „Те подадоха оферти, но поставиха условия за държавна гаранция. Такова условие няма как да бъде изпълнено, което наложи на практика да прекратим тази процедура, тъй като офертите, които потенциалните кандидати предложиха, не отговаряха на изискванията на възложителя, на БЕХ. След това съгласно правилата на БЕХ се премина към процедура на пряко договаряне с всяка една от 25-те най-големи банки в света. Бяха отправени покани до тях, всички банки, които заявиха интерес до този момент, са представили своите заявления за интерес и в момента върви процедура по определяне на графика, в който ще започнат преговорите с банките, които имат желание да участват в тази процедура. Без държавна гаранция. БЕХ води цялата процедура, лично изпълнителния директор на БЕХ е председател на комисията. Колегите от БЕХ вече имат един положителен опит с емисията от 2013 г., когато са изтеглили отново заем в размер на 1 млрд. лева. Аз съм сигурна, че те ще се справят добре и ще успеят да осигурят този ресурс“, каза Петкова.
Министърът на енергетиката потвърди и информацията за заявен инвеститорски интерес на китайска компания към строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„След посещението на нашата правителствена делегация в Китай наистина имаше заявен инвеститорски интерес от страна на една от най-големите китайски енергийни компании. Много скоро след това, може би две седмици след посещението на премиера Борисов и нашата делегация в Китай в България пристигна един от изпълнителните директори на тази енергийна компания. Направихме едно посещение в АЕЦ "Козлодуй", показахме централата“, обясни енергийният министър, като допълни, че китайските инвеститори са били много впечатлени от атомната ни централа.

„Така че е заявен такъв инвеститорски интерес“, каза тя. Петкова съобщи, че вече има и работна група за изясняване на въпросите по отношение на бъдещата инвестиция. „Създадохме работна група между китайските колеги и от българска страна. Тази работна група в рамките на три до четири месеца ще обменя информация по между си. Имаме въпроси от страна на китайските колеги. Съответно ние ще подготвим отговори на техните въпроси и ще имаме яснота може би три до четири месеца по отношение на една такава инвестиция“, обяви Петкова. Тя уточни, че китайската компания ще е стратегически инвеститор, а блокът, който ще се строи ще е по технологията на американската компания Westinghouse.

“Те ще бъдат стратегически инвеститор. С технологията на "Уестингхаус", реакторите АР-1000“, каза енергийният министър на България.

„Смятам, че това е работещият вариант. Без държавна гаранция, без дългосрочни договори за изкупуване на енергия“, обяви още Петкова.

Министърът на енергетиката отново отказа да коментира темата за АЕЦ „Белене“, в частност по предложението на БСК за продажба на проекта за втора атомна централа, като се мотивира с арбитражното дело в международния арбитражен съд в Париж.
„Ами аз не знам как бизнесът точно ще продаде проекта АЕЦ "Белене", но по отношение на този проект на първо място ние трябва да бъдем много внимателни с коментарите, които правим. Знаете, че предстои произнасяне на арбитража, така че аз лично смятам, че на този етап по-добре да не се правят подобни коментари. Докато не излезе решението арбитража.
Аз лично се надявам Арбитражният съд да вземе под внимание аргументите на нашата правна защита. Надявам се на едно справедливо решение“, каза Петкова.

„Ами на практика знаете, че на площадката на АЕЦ "Белене" няма нищо към настоящия момент. Но така или иначе според мен най-добрият вариант е просто да се изчака решението на Арбитражния съд и едва тогава да се правят каквито и да било коментари“, допълни тя, като уточни, че е „важно да се знае, че може да продава само собственикът“. „Собственикът е Националната електрическа компания, БЕХ“.
В отговор на въпрос за варианта за продажба на един от двата ТЕЦ-а в комплекса „Марица Изток“, министърът заяви, че е чула за вариант за продажбата на „Контур глобул“. „Това, което аз знам от разговорите си с собствениците, с представителя на собствениците на тази централа, те нямат подобни намерения. Хубаво е, когато се говорят подобни неща, на първо място да се попитат собствениците на тези активи, на тези централи“, обясни енергийният министър, като припомни, че „Всичко трябва да се случва в рамките на закона, в рамките на поетите договорни ангажименти. Ако някой има намерение да продава, а друг има намерение да купува, просто този, който иска да продаде нещо, и този, който иска да купи нещо, трябва да седнат и да уточнят своите позиции“.
В коментар за реформата министър Петкова не отрече сериозните проблеми в сектора, като припомни предприетите мерки, включително и законодателни за намаляване на дефицитите.

„Проблемите в енергийния сектор са наистина много сериозни, това може би е един от най-тежките сектори в икономиката. Но от друга страна, и най-важният. Ето защо през последната една година аз смятам, че ние направихме доста неща за това енергетиката да бъде дадена визията за нейното развитие и за излизане от кризата в българската енергетика. По отношение на електроенергетиката знаем, че там основният проблем е финансовият дефицит, тарифният дефицит в системата. Дефицит, който към момента е 3,7 млрд. лева.
Този дефицит, една част от него е формирана в резултат на политически решения по отношение изграждането на т.нар. големи инвестиционни обекти, АЕЦ "Белене", „Цанков камък“. От друга страна, този дефицит е в резултат на регулаторната политика“, заяви Петкова, като потвърди изводът на водещия за изкуствено поддържани ниски цени на електроенергията.

„Тази политика е довела и до това НЕК да бъде буферът в системата и тя да обира всички негативи и загуби в системата. Нито НЕК сама, по своя воля е решила да се строи АЕЦ "Белене", нито „Цанков камък“, нито тя да бъде буферът, който да обира всички негативи в системата. Но това, което ние направихме, са две промени в Закона за енергетиката. По отношение на електроенергетиката. Промени, които бяха насочени именно към това да се свие финансовият дефицит в системата. И за наша радост вече започват да се забелязват първите положителни тенденции от тези промени, които ние направихме. За първи път от много време насам НЕК показва положителен финансов резултат от своята регулаторна дейност. Това се дължи на реформите, които бяха предприети. В целия сектор като цяло се забелязва една финансова стабилизация. По отношение на газовия сектор, по отношение на природния газ и там изградихме една основна визия за това как трябва да се развива. Основната ни политика, основният ни приоритет е насочен към диверсификацията на източниците и на маршрутите на доставка на природен газ. Това ще ни даде, от една страна, сигурност на доставките, от друга страна, възможност за постигане на по-добри цени. Разработихме концепцията за изграждане на газоразпределителния център на територията на България. Проект, който е изцяло в съответствие с принципите на Европейския енергиен съюз, проект, който за наша радост беше включен и в проектите от общ интерес на ЕС. Това смятам, че е едно много сериозно постижение.Интерконекторът с Гърция. На 10 декември подписахме окончателното инвестиционно решение. Строителството трябва да започне през октомври 2016 г., а през втората половина на 2018 г. трябва да бъде въведен в търговска експлоатация“, обясни министърът на енергетиката.

Тя наблегна и на минерално-суровинния отрасъл, който формира около 5 на сто от БВП и осигурява заетост за 24 хил.души. Тя припомни, че през август бе приета стратегия за развитие на отрасъла до 2030 г.,

 

либерализация на електроенергийния пазар
газови проекти
7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева