НАЧАЛО » българия

Тежката регулация на енергийния пазар ще е пречка за либерализацията, смята Антон Иванов

fb
3E news
fb
03-08-2015 02:06:00
fb

Старият дефицит на Националната електрическа компания (НЕК) остава да тежи на енергетиката въпреки решението на енергийния регулатор, което предвижда НЕК да не трупа нови липси. Това заяви енергийният експерт Антон Иванов и член на Българския енергиен форум (БЕФ) пред БНР. Според него парите за такса "задължение към обществото" са в доста по-висок размер спрямо другите европейски цени, защото стойността на тока в България, особено за битовия потребител, са доста по-ниска от средноевропейската. 

„Това е един дисбаланс, който в бъдеще ще пречи на реализацията на концепцията за либерализиран пазар. Освен това, българският енергиен пазар е тежко регулиран и това също ще пречи за по-нататъшното му либерализиране, защото е предпоставка за скокообразно повишение, поне в кратък период, на някои от цените. /.../ Всяка от страните в спора за повишението на тока за индустрията е права. Всеки има своето основание, но и двете страни трябва да обърнат внимание на онова, което ги противопоставя, за да се търси решение“, заяви експертът. 

Антон Иванов бе категоричен, че „75% от стопанските консуматори в страната ще платят висока сметка от 1 септември. Безпокойството на индустрията, вероятно, е, че веригите от услуги ще доведат до това да се увеличи натискът към всички обекти в страната да се увеличат цените“, каза той. 

Антон Иванов изрази одобрение по отношение на идеята на премиера Бойко Борисов да се създаде специализирано звено от прокурори и представители на ДАНС, което да следи кой как продава и купува ток и на какви цени. 

„Приборът за търговско мерене, на базата на който се отчитат разходите и се начисляват фактурите, са при едни търговски субекти, фактурите се плащат от други, а информацията до тях стига през трети, тоест една изключително сложна верига от взаимоотношения, която предполага загуба на информацията и, съответно, злоупотреба с информацията. Не се изпълнява контролът, който да прекрати известни на всички практики. Стопанските обекти трябва да имат вътрешни инструменти, за да контролират всички свои разходи, включително и заплатите. Тежката регулация няма да ни извади от сегашното състояние, колкото повече се стремим да ползваме практики от миналото, толкова повече ще имаме проблеми, но няма да решим текущото си състояние“, обясни той. 

 

 

НЕК
български енергиен пазар
ток
цени
либерализация на енергийния пазар
такса задължение към обществото
Антон Иванов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева