НАЧАЛО » българия

Таяни открои икономическата криза, миграцията и тероризма като основните притеснения на европейските граждани

fb
3E news
fb
21-11-2017 06:17:00
fb

Икономическата криза, от която тъкмо излизаме, безпрецедентният миграционен феномен и заплахата от тероризъм са основните притеснения на европейските граждани. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщението си към българските депутати.

Европейските народи искат от правителствата да отговорят по конкретен начин - да ги слушаме и да ги защитаваме, подчерта той.

Таяни определи като подходящ избора на българското правителство да отвори председателството на Съвета на ЕС към гражданите.

Председателят на ЕП обърна внимание на важността на отношенията между националните парламенти и ЕП. Контролът върху прилагането на принципа на субсидиарност и пропорционалност е в задълженията на всеки един национален парламент, но са нужни ефикасни институции, посочи Таяни като добави, че националните парламенти не се съревновават с ЕП, те са неговите естествени и най-добри съюзници за сближаване на гражданите на Европа с европейските политики.
    
Таяни припомни, че е започнал широк дебат за бъдещето на Европа и затова е ключово значението на националните парламенти, защото те транспонират и прилагат европейското законодателство. Той съобщи, че ЕП ще бъде домакин в Брюксел на парламентарна седмица в Европа.
    
Таяни увери, че българското председателство още отсега може да разчита на подкрепата на Европарламента.
    
Гостът поздрави властите у нас за постигнатия напредък през последните години. Той отбеляза, че в последния мониторингов доклад на ЕК миналата седмица България бележи нов напредък. Окуражавам ви да следвате този път, България е малка държава, но има огромен потенциал, добави Антонио Таяни.
    
По думите му, страната ни със своите външни граници - морски и сухопътни, с Турция, е ключова за европейската политика на сближаване, сигурност и управление на миграционните потоци. Отделните държави, особено тези, които са по границата като България, Италия и Гърция, не трябва да бъдат оставяни сами, убеден е председателят на ЕП.
    
Таяни увери, че ЕП поддържа, както винаги, влизането на България в Шенген и очаква да се постигне скоро съгласие и в Съвета на ЕС.
    
Той оцени включването на Западните Балкани сред приоритетите на българското председателство. Споделям вашата чувствителност и осъзнаването на стратегическата важност на процеса за интегриране на Балканите, не можем да оставим това на амбициите на други страни извън Европа, смята Антонио Таяни.

Председателят на ЕП обърна внимание на сътрудничеството в инфраструктурата и дигиталните технологии. От думите му стана ясно, че е обсъждана днес идеята за по-евтин роуминг със Западните Балкани, и то още при българското председателство в началото на следващата година. В противен случай, смята той, има риск фундаментализмът и тероризмът да използват тези територии и те да се трансформират в кръстопът на дрога и престъпност.
    
Сред приоритетите на Таяни е да увеличи доверието на гражданите към изграждането на Европа. Ако искаме да избегнем континентът ни да бъде с маргинална роля, трябва да сме силни, да говорим единно, да имаме единна външна политика и обща политика на защита, призова той.
    
Антонио Таяни постави като приоритет и младите хора, борбата с безработицата сред тях. Той подчерта, че е нужна и политика за поддържане на земеделието, на малките и средните предприятия, на занаятчийството.
    
Гостът цитира в обръщението си и големия български философ Цветан Тодоров във връзка с десет години от членството на страната ни в ЕС.
    
Председателят на ЕП направи обръщението си към българските депутати на италиански език. Изказването му беше прекъснато за кратко заради проблеми с превода, на което гостът се пошегува, че това често се случва и в Европейския парламент.
    
Таяни завърши словото си на български език като цитира девиза на Народното събрание "Съединението прави силата", който е и мото на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Антонио Таяни
Народно събрание
предизвикателства
ЕС
европейските граждани
тероризъм
миграция
икономическа криза
Българско председателство на Съвета на ЕС
Европейски парламент
интегриране на Балканите
инфраструктура
дигитални технологии
сътрудничество
МСП
младежка безработиица
По статията работи:

Галина Александрова