НАЧАЛО » българия

Таско Ерменков: Енергийният борд няма да работи в полза на потребителите

Ивайло Московски: Такава структура е необходимa, за да може регулаторите да работят наистина независимо

fb
3E news
fb
13-05-2014 06:33:00
fb

България достатъчно е лишена от суверенитет в ключови области, сега да се откажем от суверенитета в областта на енергийната политика – на мен ми идва малко много. Така коментира депутатът от БСП Таско Ерменков идеята у нас да бъде създаден Енергиен борд. "Този борд се инициира от онези, които имат най-голям интерес от управление на електроенергийния сектор единствено в полза на инвеститорите и въобще без да се гледа какво се случва с потребителите и с цената за тях. Няма го балансът" коментира Ерменков пред БНР. Според него това е един опит да се докара енергетиката наистина до състояние, когато "някой ще я изкупи и единственият държавен сектор в икономиката ще отиде в частни ръце с всички последствия, които ще плащат и нашите деца, и нашите внуци чрез цената на електроенергията".

Имайки предвид, че ние все пак сме в една нормална демократична държава, не мога да си представя как някой ще диктува какво трябва да се случи в един сектор, който е жизнено важен за цялата икономика. Интересно е и как този някой ще бъде по-добър, по-професионален и по-социално загрижен към развитието не само на енергетиката, но и на икономиката в държавата, заяви още Ерменков.

Той припомни, че когато преди година партията му е дошла на власт, енергетиката беше в състояние "на малко преди последно издихание". В момента с някои от мерките, които сме успели да направим, поне да я вкараме в реанимацията с надежди за оздравяване, каза депутатът. "Енергетиката е нещо, което трябва да обслужва потребителите, а потребителите бяха съвсем умрели. С нашите мерки поне успяхме малко да дадем глътка въздух на тях, да спечелим време, за да можем наистина да започнем системно да оправяме проблемите в енергетиката, така че, когато накрая нещата се случат, да имаме от една страна стабилно производство, което да бъде съобразено и с европейско законодателство, и екологични изисквания", обясни Ерменков. От друга страна трябва да имаме нормална икономика, която да позволява на потребителите да закупуват тази енергия. Проблемите в България не са с ниските или високите цени на електроенергията, а проблемите са с неработещата икономика и липсата на адекватни доходи, заключи депутатът.

Задълженията в енергетиката се увеличиха по времето на ГЕРБ с около 600 млн. лева заради изплащането на пътя към хидровъзел "Цанков камък" и за доплащане на оборудване за АЕЦ "Белене". Това обясни пред радиото и депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски. Според него Енергиен борд на страната ни е нужен дотолкова, доколкото е необходима обективна оценка за състоянието на енергетиката и адекватни мерки. Тогава един такъв тип консултативен съвет бих приел и бих подкрепил да съществува, каза Московски. "От друга страна, правното му съществуване е неясно под каква форма един такъв борд би задължил след това институциите. Ако ДКЕВР си вършеше работата както трябва и нямаше политическа намеса в работата му, вероятно нямаше да има нужда от такъв борд. Но при положение, че всички системи, които се водят "независими", им се упражнява такъв жесток политически натиск от страна на сега управляващите, не могат да се вземат адекватни решения, това налага и говоренето за такава външна намеса като такъв борд. Енергетиката е в изключително критично състояние. Вероятно в краткосрочен план такава външна намеса е полезна и необходима", смята още Московски.

Таско Ерменков
Ивайло Московски
енергиен борд
По статията работи:

Георги Велев