НАЧАЛО » българия

Токът неизбежно ще поскъпне с 20-30% в близко бъдеще, смятат енергийни експерти

Намаление на цената в момента е абсурдно, коментират енергийните специалисти Атанас Тасев и Иван Хиновски, и препоръчват от сега да се пристъпи към плавно повишаване от 5% на всеки шест месеца, за да не се отрази шоково на хората през 2015 г.

fb
3E news
fb
01-06-2014 02:15:00
fb


Драстично поскъпване на тока е неизбежно в близко бъдеще, въпреки намерението на ДКЕВР да не вдига цените на електроенергията за бита от 1 юли 2014 г. Това заявиха категорично пред БТА съветникът на парламентарната комисия по енергетика проф. Атанас Тасев и председателят на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски.

Според проф. Тасев още от секторния анализ на енергетиката на служебното правителство се е видяло, че най-голяма тежест при формирането на цените на електроенергията за регулирания пазар имат цените, по които се изкупува енергия от ВЕИ и по дългосрочните договори от ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". "В момента това, което регулаторът прави, е да разреже натрупания през годините цирей", заяви експертът, който навремето е консултирал договорите с централите.

Той се позова на решението на ДКЕВР, в което фигурира предложението НЕК да предоговори споразуменията с Маришките централи, като се намали пълната цена на енергията за ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" с 30%. Предвижда се също енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар и съответно да бъде намалена пълната цена на енергията от ТЕЦ "Марица Изток 3" с 20% и енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

„През 2001 г. с двете централи са се договаряли едни цени, а сега те се оказват много по-високи като за ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" са с близо два пъти и половина по-високи“, коментира Тасев. И посочи, че ДКЕВР използва прецедента на полския опит. „Полша е прекратила сключени дългосрочни договори и ги е сключила на пазарен принцип. Съпротивата на двете американски централи за намаляване на техните цени ще бъде колосална, но ДКЕВР ще може релевантно да се защити в съда именно с Полския прецедент“.

„В момента цените на електроенергията на регулирания пазар са по-ниски от пазарните. Ето защо през 2015 г., когато се либерализира напълно пазарът, тези цени ще подскочат и ще стигнат пазарните нива“, каза още експертът към енергийната комисия. Доскоро той е прогнозирал скок в цената на тока от 50%, но с взетите от ДКЕВР мерки щял да се сведе до 20-30%.
Парламентарният съветник призова партиите да престанат да се карат и да постигнат национално съгласие за корекция в цената на електроенергията. „Тази мярка е непопулярна и затова трябва да се съберат всички политически сили, да си стиснат ръцете и да решат да се въведе един тригодишен преходен период в системата на енергетиката, за да бъде тя спасена...Което и правителство да одйде на власт, най-вероятно ще поиска дерогация от ЕК и отлагане на пълната либерализация на пазара на електроенергия, защото българският потребител не е готов да понесе такъв скок на цените на тока“, смята експертът.

Според него, ако се договори дерогация с една-две години, можем да се надяваме за постигане на по-добър икономически растеж, повишение на доходите, а съответно и на цените на тока, което да бъде по-приемливо за обществото. „Проблемът е в слабата ни икономика. Ако беше решен проблемът с политиката по доходите, нещата щяха да стоят по друг начин“, посочи професорът. И припомни, че от 2000 г. до 2010 г. цената на тока е скочила двойно, но населението не е имало проблем с това, защото икономиката ни е била във възход и доходите са се повишавали.

По негово мнение проблемът с високи сметки е възникнал, когато се е разгоряла икономическата криза. Тогавашният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев е увеличил цената на електроенергията само с 13%, а реално тя е трябвало да скочи с 30%, за да се запълни целия недостиг на средства, смята съветникът на енергийната комисия в парламента.

Проф. Тасев счита за малко крайна, но справедлива мярката, която сега ДКЕВР предлага по отношение на ВЕИ производителите. Регулаторът предлага в публикуваното си решение министърът на икономиката и енергетиката да предприеме законодателни промени в Закона за ВЕИ, с които да се предостави възможност на ДКЕВР, възоснова на потреблението в страната, да определя ежегодни количества електрическа енергия, произведени от ВЕИ, които да бъдат изкупувани по преференциални цени.

Председателят на БЕФ Иван Хиновски пък одобрява решението на ДКЕВР да намали преференциалните цени за електроенергията от топлофикациите. Според него е крайно време да се престане с практиката на кроссубсидирането на цената на парното през цената на тока. „Сега всички плащаме за тези, които ползват парно, за да имат те по-ниска цена. Това не може да продължава, защото е в разрез с всички принципи на ЕС“, категоричен е той.

Хиновски определи като „тотално сбъркан“ подхода на ДКЕВР за решаване на проблемите с недостига на средства. Държавният регулатор нямал право да се бърка в отношенията между независими търговски дружества – между НЕК и "американските централи", между НЕК и ЕСО и производителите на енергия от ВЕИ. „Правен абсурд е регулаторът да нарежда на НЕК да се договаря за намаляване на цените по сключени вече договори“, отсече експертът.

Според Хиновски кризата в енергетиката вече е толкова голяма, че е време да се търси аварийно привличане на средства чрез създаване на специален фонд, в който международни финансови институции да предоставят грантово финансиране. БЕХ от своя страна трябва да емитира дългосрочни дългови книжа, но едновременно с това да има и оздравителен план за развитие на енергетиката. Той предупреди, че ако това не се случи, енергетиката ни ще попадне в чужди ръце, защото кредиторите на НЕК във всеки един момент могат да решат да предявят искове и съдът ще отсъди прехвърляне на собственост към тях.

„Намалението на цените за двете "американски централи" вече се фиксира в крайната цена на тока, но това е сметка без кръчмар“, смята шефът на БЕФ. Ипредупреди още, че „ако двете централи заведат дела срещу държавата ни, решенията на ДКЕВР ще паднат в съда, а държавата ще бъде глобена“. Същото ще стане и с решението за ограничаване на производството от ВЕИ. Освен това, ако половината от ВЕИ производителите фалират, те ще станат собственост на банките, които на свой ред ще бъдат поставени в риск.

Държавата трябва да преговаря с частните дружества, а не да им извива ръцете, категоричен е председателят на БЕФ. Ипрепоръча на управляващите да се договори разсрочване на плащанията между НЕК и ЕРП-тата, да се позволи на частните централи да изнасят ток навън, а оборудването за АЕЦ "Белене" да се продаде и така да се осигурят 2 млрд. лв. за НЕК.

По негови разчети поне с 20% ще скочи цената на електроенергията за бита след либерализацията на енергийния пазар. Затова трябва от сега да се започне поетапно повишение на цената, за да не е шоково след време, съветва Хиновски. „Намаление на цената в момента е равносилно на абсурд. Направили сме анализ, че ако сега се започне с 5% процента повишение на цената на тока на всеки шест месеца, влизането в регулирания пазар през 2015 г. няма да е толкова шоково за хората“, обясни шефът на БЕФ и допълни, че това трябва задължително да е съпроводено със социална програма като се използват средства от Европейския социален фонд и други програми на ЕС.

цена на електроенергията
Атанас Тасев
Иван Хиновски
По статията работи: