НАЧАЛО » българия

Владимир Иванов, WWF: Тази година Часът на Земята ще бъде много по-мащабна инициатива

За първи път ще има възможност хората да участват като доброволци в различни важни за тях дейности

fb
3E news
fb
26-03-2014 11:55:00
fb

Г-н Иванов, Часът на Земята ще се проведе тази година на 29 март. Колко общини и обекти са се включили до момента, колко мащабна ще е инициативата?

Вече сме на финалната права и имаме вече над 95 общини и сенадяваме да бием рекорда от миналата година, когато стигнахме 103 общини. Всяка година инициативата става все по-мащабна, което ни радва. Ние пък постоянно надграждаме с друго съдържание и повече събития. Относно обектите и институциите, които тази година ще се включват, освен традиционните като Народно събрание, Министерски съвет, музеи, Народния театър, тази година ще участват почти всички министерства.

Как да превърнем инициативата в не просто един час, в който изгасяме светлините, а в нещо повече?

Това се опитваме да правим вече от 2-3 години насам и тази година се фокусирахме в тази посока. Страшно много хора подкрепят инициативата в целия свят, над 152 държави участваха мината година. Буквално цял свят се включва в този празник за опазване на природата. От тази година се опитваме да надграждаме и включваме хората във важни, локални природозащитни проекти. А не само да мислят за това да изгасят светлините символично за подкрепа на действията срещу климатичните промени, а да се включват в инициативи важни за тях самите- пестене на ресурси, природозащитни дейности, опазване на животински и растителни видове, опазване на традиционни практики за земеделие или риболов, които съхраняват природата, защото не се използват много ресурси, замърсяващи производства и технологии. Има списък с огромни проекти на earthour.org (международният сайт на инициативата) и също на wwf.bg., където имаме форма за участие и обясняваме на хората какво може да направят. Хората трябва да разберат, че това е техен избор да се включат директно и да станат доброволци за опазването на природата.

Ние искаме хората не само да се регистрират онлайн, че подкрепят инициативите, но се надяваме да се включат в инициативите, които организираме. Ние искаме те да станат нашето вдъхновение за прирозащита, те да ни кажат какво мислят за опазването на природата, от какво имат нужда, в какво искат да участват и им даваме примери за наши лични постижения и инициативи. Отворени сме да ги консултираме, напътстваме и включваме в конкретни програми.

Има ли интерес хората да се регистрират онлайн  и да искат да участват?

През миналата година въобще нямаше такава инициатива. Много хора проявяват интерес, имаме партнъори, които ни помагат в реализирането на  идеите какъвто е пример с героя на Спайдермен чрез кината Арена. Всички прожекции от тази седмица са брандирани с посланията на WWF с молба хората да се включат в нашия сайт.

Само преди 2-3 месеца пуснахме онлайн платформата старите гори, която разказва къде са старите гори в България.  Това е изключително нов инструмент, който на много нива показва че ние живеем сред древни остатъци от вековни гори, които са само 4% в България. Но са много важни, защото са дом на всички животински и растителни видове. Оттам идват чистата вода и чистия въздух, изключително ценно и важно е да ги опазим. Дори само хората да разберат  затзи информация и впоследствие да се включат в опазване на старата гора в България ще бъде прекрасно. Имаме много проекти в тази насока и можем да ги напътстваме, ако решат да се включат. Опитваме се да опазваме последните популации на дунавски есетри в България и Румъния, които доскоро са стигали до Австрия и Германия, което също е работа на метсните хора, които живеят в поречието на р. Дунав, от които зависи това опазване. Ако те разберат, че има подобен проблем и се грижат да не ловят есетрите, ще ги има поне 200 млн. години, ако не го разбират и не го искат, нито държавата, нито WWF няма да може да ги убеди. Към края на април ще огласим  каква информация сме събрали от хората и какво е важно за тях в отделните краища на страната. , да си сверим и ние часовника с това, което хората правят и искат за опазване на природата?

Увеличава ли се броя на доброволците и каква е практиката в чужбина по отношение на доброволческата работа? Къде сме ние?

Практиките са много различни, има държави в света, в които за съжаление почти няма смисъл от природозащитни инициативи, защото за съжаление няма дива природа. Природните пейзажи са култивирани на 100% и хората, които се вълнуват от това да опазят планетата могат да помагат с пестене на ресурси, на устойчиво портребление-внимават какво си купуват и какъв е произходът му, но за съжаление не могат както в България да се включат в опазването на една гора, една река, на защитен вид. Така че в много случаи тези хора дават дарения за опазване на  видове като пандата, тигъра, делфините. Има много държави, в които има невероятна дива природа и там хората се включват директно в опазването й, като пак зависи от финансови и културни възможности това да се случи. Таиз година съм изненадан, че в държави с различни политически и финансови трудности като Ирак например Часът на Земята се отбелязва по интересен начин. Един  от примерите, които имаме за Ирак е как цяла общност се обединява в усилията си за опазване на своята река, която на всеки пет години пресъхва на 100%, защото се строи инфраструктура като ВЕЦ и други, които убиват тази река, а реката е жизнено важна за хората там. В Часът на Земята се включват като цялата общност ще се събере край реката. Навсякъде хората се вълнуват и разбират, че опазването на природата ги засяга директно.

У нас има също все по-голямо разбиране за опазване на околната среда. В деня на парковете, който проведихме за шести път беше една успешна инициатива в тази посока. Много хора се вълнуваха от съдбата на природните паркове в България и участваха макар един ден в годината в залесяване, почистване, създаване на нова паркова инфраструктура. Спрямо цялото население на страната това е капка в морето, но все пак беше национална акция.  Променя се и тази кулрура, хората наистина се забавляват и виждат позлата от подобни усилия?

Каква е ролята на Спайдермен?

Това е нашият много атнов посланик и ние самите бяхме изненадани, ащото не знаехме до псоледно за тази договорка между WWF International и Sony Pictures, които произвеждат новата поредица за Спайдермен. Но цялата продукция се включва в Часът на Земята. Спайдърмен като герой, който спасява хората от злото е символ на това всеки да стане супергерой  за опазване на природата и да направи своите малки стъпки за защита на околната среда. Всички геори имат атрактивни клипове, в които е вкаран елемента за опазване на природата. Самата продукция също е направила мног голямо усилие да не замърсява. Наели са екомениджъри на всяко едно ниво от производството на филма, които са следели всичко от транспорта, до  дали се използват рециклирани материали. На всяко едно ниво е следено продукцията да не мърси и да не хаби ресурси. Това е невъзможно на 100%, но затова пък всички се включват в различни природозащитни проекти, изкупуват емисии или работят за пестене на енергия да положат на 100% усилието за опазване на околната среда.

Часът на Земята
доброволци
природозащитни дейности
общини
опазване на околната среда
опазване на природата
Спайдермен
WWF
По статията работи: