НАЧАЛО » българия

С 8% скачат цените на жп билетите до морето от 1-ви март

Транспортният министър Данаил Папазов направи първа копка на жп трасето "Стамболийски - Пазарджик"

fb
3E news
fb
21-01-2014 01:54:00
fb

От 1-ви март официално влиза в сила очакваното увеличение на билетите за бързите влакове от София до Врана и Бургас. Поскъпване на цените с 8 на сто ще има на биелтите за спалните вагони, докато за обикновените то ще е с 5%. Това обяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който подчерта още, че през последните четири години не е имало ценова регулация и вече дошло време те да бъдат актуализирани.

С 3% е нараснал пътникопотокът за 2013 година спрямо този през 2012 година, обясни още министърът. Силен интерес има и към възстановената жп линия “София – Кардам”, където има сериозно увеличение на трафика през последните 30 - 40 дни, каза още той, цитиран от "Фокус".

По време на посещението си в гр. Стамболийски транспортният министър заедно с посланика на Испания Дон Хосе Луис Тапиа направиха първа копка на строителните дейности на жп отсечката “Стамболийски – Пазарджик”. Трасето е с дължина 19 км, а освен него проектът включва изграждането на нов пешеходен подлез в гара Огняново и модернизация на съществуващия такъв в гара Стамболийски. Ремонтните дейности се очаква да приключат през 2015 година.

Рехабилитацията на отсечката “Стамболийски – Пазарджик” е част от дългата 53 км линия “Септември – Пловдив”, която пък е последният железопътен проект, получил финансиране по ОП “Транспорт” 2007-2013. В близкия един месец се очква да старстира и изпълнението на другите два лота от нея – “Септември – Пазарджик” и “Стамболийски – Пловдив”. След цялостното модернизиране на трасето от Септември до Пловдив се очаква влаковете да могат да развиват скорости между 160-200 км/ч. Общата стойност на проекта е малко над 630 милиона лева.

До 2018 година се очаква да завърши и вторият етап от рехабилитацията на трасето от Пловдив до Бургас. През новия програмен период пък ще бъде търсено финансиране за отсечката “София – Септември”, с което се цели тъй наречената жп магистрала “Тракия” да даде възможност на хората да стигат до морето за около 3 часа с влак.Влакове
цена на билети
увеличение
жп "Септември - Пловдив"
ремонт и рехабилитация
По статията работи: