НАЧАЛО » българия

С 22% се намаляват таксите за вписване в Търговския регистър

Справка за фирмите администрацията ще може да прави само по ЕИК номера им

fb
3E news
fb
11-02-2014 01:52:00
fb

С 22% се намаляват таксите по вписване в Търговския регистър. Това обяви днес по време на срещата на правителството с бизнеса вицепремиерът Даниела Бобева. По думите й от промяната бизнесът ще спести около 4 млн. лева, които съответно държавата ще загуби.

На утрешното заседание на Министерския съвет ще се очаква да се започне премахването на 26 нови регулаторни режима, като те са свързани основно със строителни и социални дейности. Предвижда се премахване на изискването за малките фирми да подготвят план за отпуските си през годината. Това утежнява сериозно работата на дружествата.

Опитваме се да правим консенсусна икономическа политика - например по ЗОП, където всички сме за прозрачност, но за съжаление бавно се развиват дебатите, каза вицепремиерът. Същото важи и при антимонополните мерки, конкуренцията и други.

Ден по-рано стана ясно, че държавната администрация вече няма да изисква от фирмите да предоставят справка за актуалното си състояние, ако са регистрирани в Търговския регистър. Достатъчно ще бъде дружествата да предоставят на чиновниците своя номер на фирмиата - единен индификационен код и така ще се прави съответните справки от чиновниците. Това за момента е само проект на промяна на наредба, който се подготвя от министерството на икономиката и енергетиката. Идеята тук също е да се намалят регулаторните режими, съобразно министерското постановление.

Друга промяна за облекчаване на бизнеса, която министерството предвижда, е фирмите да могат да подават заявления за предоставянето на административни услуги и по електронен или мрежов път. В момента, ако дадено лице не разполага с електронен подпис, то може да подаде заявление за дадена административна услуга само писмено - на хартиен носител.

търговски регистър
такси
бизнес
По статията работи:

Георги Велев