НАЧАЛО » българия

С 20% е скочило потреблението на ток, заради застудяването

fb
3E news
fb
20-01-2016 04:09:00
fb

Потреблението на ток е скочило с 20 на сто заради застудяването, в сравнение с предишните седмици, когато беше по-топло. Очаква се днес да използваме 145 милиона киловатчаса, което ще е най-високото потребление за януари, но е доста под рекордите от предишните години. Въпреки това се използват част от резервните мощности за покриване на потреблението. Това каза за БНР Митю Христозов от Централното диспечерско управление.

"Очакваме такова да бъде потреблението. Очаквани са и върховите товари, имаме нулева аварийност. Всички производствени мощности, които са планирани да работят, са в работа. От аварийния резерв използваме само блока в "Марица-З",  Димитровград, т.е около 100 мегавата. Около 15 % от разполагаемия резерв е активиран да работи, а останалият просто чака, евентуално необходимост от пускане", каза той.

Христозов обясни и каква е ситуацията при термичните централи, където при много ниски температури обикновено се получават проблеми с въглищата.
Той изрази надежда, че централите са взели мерки.

"Надяваме се, че са взети съответните мерки. Надяваме се, че ритмичността на подаване на въглища няма да бъде нарушено, защото наистина работим в екстремна ситуация в момента. Комплексът "Марица-изток" е натоварен сто процента, абсолютно всичко работи на пълен товар. Не би трябвало да има някакви проблеми", обясни експертът.

 

потребление на ток
енергийни мощности
Митю Христозов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева