НАЧАЛО » българия

С работна група МИЕ помага на руските туристи на "Нева" да се приберат обратно

fb
3E news
fb
17-07-2014 07:24:00
fb

Въпреки липсата на правни механизми българската страна прави всичко възможно да осигури безпроблемното връщане на руските туристи и клиенти на фалиралия туроператор „Нева“, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката. Във ведомството под ръководството на зам.-министър Бранимир Ботев е създадена координационна група, начело с референта за Руската Федерация Албена Методиева. Поддържат се и постоянни контакти с посолството на Руската Федерация в София и генералното консулство на Русия във Варна.

Ръководителите на търговско-икономическите служби на посолството в Москва Катя Жекова и на генералното консулство на България в Санкт Петербург Красимир Лозанов са получили указания за координация и съдействие по всички въпроси, засягащи изоставени руски туристи от „Нева“ на територията на България.

От икономическото министерство обясниха още, че руската фирма „Нева“ не е регистрирана в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензираните туроператори и турагенти. Дружеството не посочва и официален свой представител, имащ право да изпълнява туроператорска и турагенства дейност на територията на България. В същото време фирмата не поддържа и застраховка за своите туристи в България.

Към момента компанията е изпратила у нас общо 667 туристи, като по-голямата част от тях са от Москва и Санкт Петербург. „Нева“ има финансова гаранция, която се предоставя от застрахователна компания „Восхождение“. В този смисъл претенциите на всички руски туристи, изпратени от туристическата компсния в България, за които не е заплатено, следва да бъдат удовлетворени в рамките на финансовата гаранция на фирмата по реда на руското законодателство, обясняват от МИЕ.

Въпреки че „Нева“ е обявила, че прекратява дейността си на 16 юли, дружеството е изпращало регулярно свои туристи в България в периода от края на юни до дните непосредствено преди обявяването на фалита, без да превежда за тях договорените суми на българските хотели. Това се случва при условие, че самите руски граждани надлежно са заплатили пътуването и престоя си в България на фирмата.

Именно заради това министерството на икономиката и енергетиката у нас няма юридическата възможност и правомощия да се намесва в чисто търговски отношения, възникнали между руски туристи и руска компания. По данни на ръководството на фирма „Нева“-Санкт Петербург (Дария Михайлова, ръководител за България) авиопревозвачът „Таймир“ има възможност да извозва от България за Санкт Петербург туристите на компанията до 29 юли 2014 г., стига билетите за полетите да се покриват от финансовата гаранция "Нева".

Според руското законодателство обратното извозване на туристи до Русия, в случай като този с фирма „Нева“, се поема от асоциация „Турпомощ“. Голяма част от руските туристи, изпратени в курорта Албена от руската фирма, предпочитат да заплатят на място почивката си и да продължат престоя си в България, като в последствие средствата им бъдат възстановени от застрахователната компания на ЗАО фирма „Нева“, обясниха още от МИЕ.

туристи на "Нева" в България
Руският туроператор "Нева" фалира
По статията работи:

Георги Велев