НАЧАЛО » българия

С изграждането на газопровода ТАНАП се гарантира сигурността на газовите доставки за региона на ЮИЕ

fb
3E news
fb
30-11-2019 05:11:22
fb

Водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. България подкрепя развитието на Южния газов коридор като инфраструктура от стратегическо значение за укрепване на енергийната сигурност в Европа.  По покана на министъра на енергетиката и на природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез българският енергиен министър Теменужка Петкова участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на европейския участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) – от град Ескишерих до турско-гръцка граница, съобщиха от министерство на енергетика.

През месец юни 2018 г., след даденото начало на работа на участъка на ТАНАП от турско-грузинска граница до град Ескишехир, турският пазар получава природен газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. С днешното откриване и на европейската част газопроводът е изцяло завършен. Дължината на ТАНАП е 1850 км., към момента капацитетът му е на 16 млрд. куб. м., като се очаква да достигне до 31 млрд. куб. м. Газопроводът ТАНАП е неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор, осигуряващ транзита на природен газ през Турция към Европа. През откритата днес европейска отсечка на ТАНАП ще се извършва пренос на азербайджански природен газ към Транс-адриатическия газопровод (ТАП), включително и за България през интерконектора с Гърция. Предвижда се междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г., в синергия с газопровода ТАП.

В събитието участваха президентите на Република Азербайджан г-н Илхам Алиев и на Република Турция г-н Реджеп Таип Ердоган.

“Южен газов коридор“ е с дължина от 3,5 хил. километра и осигурява възможност за доставка на газ до Европа, добит на шелфа на Каспийско море. Съставни части на „Южен газов коридор“ са Южно-Кавказкият газопровод, TANAP и TAP. Проектът за газопровода TANAP предвижда транспортирането на газ от азербайджанското газово находище „Шах Дениз 2“ през Грузия за Турция, а след изграждането на ТАР през 2020 г. - за страните от Южна Европа. Чрез газопровода IGB TAP ще достига до България.

Първоначалният капацитет на газопровода TANAP е за 16 млрд. куб м газ годишно. Около 6 млрд. куб м ще бъдат доставяни за Турция, а останалото количество – за Европа. Акционери в TANAP са ЗАЖ „Южен газов коридор“ - 51 %, SOCAR Turkey Enerji — 7%, Botas — 30%, BP — 12%.

SOCAR
Южен газов коридор
TAP
TANAP
По статията работи:

3E news