С. Дянков: ЕС никога не би позволил китайски инвеститор да притежава стратегически обект като АЕЦ

Симеон Дянков
Източник: БГНЕС

Това е поредно търсене на теле под вола. Това заяви по повод рестарта на проекта АЕЦ „Белене” бившият финансов министър Симеон Дянков. „Сега се говори за китайски инвеститор. Никога по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор където и да е в ЕС да притежава такава стратегическа инвестиция”, категоричен бе Дянков пред Нова телевизия. Той призова правителството да се откаже от проекта за АЕЦ „Белене”. Според него в този вид той представлява губене на политическо време.

Той обясни, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са спрели. „Шансът на България да има такъв инвеститор е нулев”, заяви бившият финансов министър. Дянков коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години.

„Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала””, заяви Дянков. По думите му изпълняваме всички критерии за това.„Определено ще сме по-интересни за инвеститорите, ако сме в Еврозоната”, заяви той.

„Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът”, обясни Дянков.  

Той е категоричен, че следващите 5 години се очертават добри от икономическа гледна точка за Европа.  „Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно”, коментира Дянков.

„Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа”, заяви Дянков.  
Що се отнася до срещата Тръмп-Ким Чен-Ун, Дянков заяви, че не очаква нищо „освен много шум”.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари