НАЧАЛО » българия

С държавни гаранции за 80 млн. евро БЕХ ще строи газовата връзка с Гърция

Fitch напомня, че цените на електроенергията у нас често се влияят от политически решения

fb
3E news
fb
22-03-2014 10:01:00
fb

Българският енергиен холдинг ще изтегли нов заем от 80 млн. евро през тази година. Средствата ше бъдат използвани за изграждането на интерконекторът между България и Гърция. Това съобщи в свое съобщение рейтинговата агенция Fitch. Новият заем ще бъде взет с държавни гаранции, като той вече е одобрен от икономическото министерство. Причината да е с държавни гаранции е, че това било едно от изискванията при изграждането на връзката. Става въпрос за строителството на газопровода между Комотини и Стара Загора, което се очаква да започне през следващата година.

Според Fitch към края на 2013 г. 30% от всички заеми на БЕХ са държавно гарантирани като процентът им, докато при предишния доклад държавни гаранции са покривали половината от кредитите на холдинга. Агенцията припомня, че изтеглените 500 млн. евро облигации през миналата година са били без държавно обезпечение.

Регулаторната рамка в България е по-слабо развита в сравнение с другите страни от ЕС вследствие на което бизнес средата е по-малко предвидима по отношение на приходите на енергийните и газови компании, отбелязва още Fitch. Друго ограничение за страната ни е, че цените на електроенергията често се влияят от политическите решения. Негативните регулаторни решения често имат и отрицателно влияние върху финансовия профил на дъщерните дружества на БЕХ и по-конкретно върху НЕК, отбелязват още от агенцията.

БЕХ
държавни гаранции
80 млн. евро
интерконетор България-Гърция
По статията работи:

Георги Велев