НАЧАЛО » българия

С до пет години се бави строителството на интерконекторите у нас

За момента няма промяна в доставките на природен газ от Русия

fb
3E news
fb
07-10-2014 02:48:00
fb

Има забавяне на проектите за интерконекторни газови връзки със съседните ни страни в рамките между три и пет години. Това потвърди зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов. Той подчерта, че се предвижда изготвяне на предпроектно проучване по газовата връзка със Сърбия по ОП „Конкурентоспособност“.

Павлов обясни, че на територията, на която трябва да минава трасето, има много археологически обекти и това може да възпрепятства изграждането му. „Идеята е интерконекторът да може да доставя газ и в двете посоки - от страна на Сърбия от терминали в Хърватска, а от България - газ от мрежата на Южния газов коридор”, обясни зам.-министърът.

“Активно се работи и по връзката България - Гърция, в момента се одобрява план на трасето в района на Кърджали, обсъждат се и различни варианти за напълване с газ на тази газова връзка”, обясни още Павлов. Страната ни се бави и по този проект - очакваше се през септември да е ясен финансовият модел за изграждането на проекта.

Павлов очаква скоро ще бъде завършено и предпроектното проучване на интерконекторната връзка с Турция. “Ние сме готови с това проучване, очакваме от турската страна да остойности цената на газа и на транзита“, каза Павлов. Зам.-министърът обясни, че българската част на тръбата ще струва над 100 млн. евро.

„И за турската, и за газовата връзка се търси финансиране, но при гръцката връзка има активни разговори за финансиране от ЕБВР”, допълни още той.

„В момента няма намаление нито на налягането в газопреносната мрежа на страната, нито на обемите на доставени количества газ от Русия към нас“, каза още Павлов. По неговите думи от своя страна България изпълнява коректно задълженията си по транзита на синьо гориво към други държави.

По думите на Павлов не е спряло проучването за нефт и газ в Черно море, има само преоценка по отношение на количествата. Към момента добивът е между 5 до 10%, а това количество е крайно недостатъчно. „В газовото хранилище в Чирен има нагнетени 457 млн.куб. метра, запълването му все още продължава, но няма да може да се достигне до 100 процента от капацитета му”, завърши Павлов.

Антон Павлов
доставки
природен газ
интерконектори
По статията работи:

Георги Велев