НАЧАЛО » българия

Със 17,4% е поскъпнала електроенергията за свободния пазар у нас за година

В Европа тенденцията е да се понижава цената на тока за бизнеса, за да могат дружествата да са конкурентоспособни

fb
3E news
fb
22-05-2014 04:28:00
fb

Със 17,4% са се увеличили цените на електроенергията за бизнеса през миналата година. По този начин индустрията в страната субсидира битовите потребители на енергия в страната. Това сочат данни на Евростат за продажбата на електроенергия на свободния пазар у нас, обясни днес Мартин Владимиров, икономически анализатор в Центъра за излседване на демокрацията у нас. В европейските страни тенденцията е обратна - вдигат се цените за бита, за да се ограничи разхищението и се понижават цените за бизнеса, за да бъдат предприятията конкурентоспособни.
По думите му, в момента ситуацията в българския енергиен сектор се влошава заради цените в сектора и проблемите в самата устойчивост на енергетиката. Сериозен проблем е непредсказуемостта на регулаторната среда. „Държавата и институциите се опитват да наложат регулаторен натиск върху субекти в енергтиката, а политиците натискат цените с цел извличане на политически дивиденти“, заяви Владимиров.

Той припомни, че страната ни се подготвя отново да инвестира огромни средства в големи инфраструктурни проекти с неясна политическа обосновка. Според икономистът в момента властта не прави нужните крачки за намаляване на енергийната зависимост на страната ни и диверсификацията на източниците. Вместо държавата да даде 625 млн. евро за газопровода „Южен поток“, то с тези пари може значително да се подобри енергийната ефективност в страната, както и да се построят газовите връзки с Турция и Гърция. Възможно е с тези пари да бъде разширен и капацитетът на газохранилището в Чирен, припомни икономистът.

По отношение на регулаторната непредсказуемост в момента имаме влошаване на бизнес основите, при които се определят регулаторните решения в енергетиката. В същото време ниските цени на енергията за бита отварят финансова дупка в сектора, която се покрива от бизнеса, припомни Владимиров.

Според него варианта да се запълни дупката чрез натиск върху ВЕИ производителите и обвинения за срива в системата отблъсква чуждите инвеститори. Самият сектор се развиваше доста динамично в последните няколко години, но сегашният регулаторен натиск дава лош сигнал. Подобен натиск и върху ЕРП-тата води до отзвук и за външните отношения на правителството, добави анализаторът. Европейската комисия вече изрази опасенията за регулаторния натиск върху частните компании. Бизнесът вижда, че не може да разчита на последователност на политиката в страна, добави Владимиров.

Мартин Владимиров
Център за изследване на демокрацията
поскъпване на електроенергията
свободен пазар
По статията работи:

Георги Велев