НАЧАЛО » българия

Със заем до 100 млн. лв. столичният Център за градска мобилност ще погасява задълженията си

Очаква се да бъде обпвена обществена поръчка за ибор на банка, която да отпусне необходимата сума

fb
3E news
fb
19-12-2013 09:57:00
fb

Столичният общински съвет (СОС) гласува да бъде изтеглен заем в размер до 100 милиона лева, с който да бъдат погасени задължениеята на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) към частните и общинските превозвачи. Това стана ясно днес по време на последната сесия на столичните общинари за 2013 г.

Те имаха възможност да избират между два варианта на разплащане. Единият предвиждаше погасяването да става поетапно в продължение на години, а другият – да се изтегли банков кредит, с който операторите да платят на доставчиците наведнъж. Впоследствие се очаква кредитът да бъде обслужван с приходите, които се очаква да постъпят в ЦГМ.

В тази връзка заместник-кметът по трнаспорта Любомир Христов заяви, че се за в бъдеще плащанията ще се формират по нов начин, като идеята е да се гарантира нормално осигуряване на паричните потоци към операторите. Новият подход предвижда приходите от продажбите да се разпределят по-ефикасно и да не се допуска натрупване на задължения. Тези мерки ще гарантират устойчиво развитие на системата и собствени приходи, които няма да отиват единствено за погасяване на борчовете, увери той, цитиран от “Фокус”.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на банка, от която да бъде изтеглен кредитът.

По отношение на промяната в таксата за автомобили Любомир Дацов от НДСВ коментира пред журналсити, че тя е много неуравновесена. Той е на мнение, че методът на изчиляването ѝ не е изпипан и прогнозира, че близо 30 на сто от собствениците на моторни превозни средства ще имат затруднения да установят какъв вид е колата им и какви нива въглеродни емисии отделя.

Припомняме, че досега имаше данъчни облекчения в размер на 50% за колите с до 100 конски сили и с катализатор, независимо от годината им на производство. Идеята е тези облекчения да намаляват поетапно и напълно да отпаднат от 2017 г. През следващата година например за автомобили с катализатор, произведени преди 2000 г., отстъпката ще бъде намалена от 50 – на 30 на сто.

Предвижда се оттук насетне облекчението да се дава според екологичните стандарти, определени от Европейската комисия и са свързани с емисиите вредни газове, които автомобилите отделят. Много хора ще трябва отидат до КАТ или на технически сервиз, за да установят каква категория са автомобилите им и колко са екологични, допълни Дацов. 

столична община
градски транспорт
заем
По статията работи: