Сърбия ще изгради газов интерконектор с България до 2023 г.

Енергетика / България
3E news
907
article picture alt description

До началото на 2023 г. Сърбия ще бъде свързана с газов интерконектор с България. Това заяви днес сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович, цитирана от Танюг и БТА. Това  е различен проект от връзката чрез Балкански поток, който е транзитен газов коридор и вече действа.

Преди седмица е обявен търг за надзорен орган, а следващата седмица се очаква търг за изграждане на интерконектор Ниш-Цариброд /Димитровград/, така че до 2-3 месеца ще бъде избран изпълнител, а до лятото ще започнат строителните работи, съощи Зорана Михайлович.

Изграждането на интерконектора ще продължи година и половина, така че до началото на 2023 се очаква Сърбия да бъде свързана с България с газов интерконектор и да получава газ от там, каза Михайлович.

Тя добави, че се работи и по проекти за интерконектори с Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина и Черна гора, защото Сърбия иска да стане средище за транзит на газ.

Сръбската част на интерконектора от Ниш до Цариброд е дълга 108 км и ще струва 85,5 милиона евро. Българският участък от границата със Сърбия до София с дължина 62 км ще струва близо 77 милиона евро, посочи сръбският министър на енергетиката.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща