НАЧАЛО » българия

Съкращават над 30 маршрутни линии в София

Причината за драстичната мярка спадналото търсене на този тип превози след разширяването на метрото

fb
3E news
fb
19-12-2013 07:47:00
fb

От общо 49 на брой сега, маршрутните таксита в София през идната година ще бъдат редуцирани до едва 17. Такова решение гласува днес Столичния общински съвет, чиято идея е да ограничи преминаването им през иделания център.

Актуализацията на маршрутните линии е съобразена с разширяването на втория метродиаметър и на бъдещия трети лъч, обосновава се Радослав Тошев, председател на комисията по транспорт в Столична община. Той обясни, че маршрутните превози би трябвало да играят ролята на довеждащ транспорт до метростанциите, от където подземната железница да поеме пътникопотока по направленията “Младост” - “Обеля” и “Надежда” - “Лозенец”.

Съвсем скоро ще бъде обявен конкурс за 17 линии под следните номера: 5, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 22, 27, 29, 32, 35, 37, 40, 46 и 48. Предимство ще имат превозвачите, които кандидатстват с нови микробуси.

Оставащите линии са такива, които съществуват и в момента, а се съкращават онези, за които няма търсене. Тошев добави, че клиентите на маршрутните таксита драстично са спаднали с пускането на метрото. От друга страна, билетчетата за тях са по-скъпи – 1.50 лв. на фона на 1 лев за всички останали видове обществен транспорт.

Има идея маршрутните превозвачи да сключат договор с Центъра за градска мобилност, за да обменят информация във връзка с управлението на трафика. Той бива затрудняван поради факта, че маршрутките нямат определени спирки, както градския транспорт и съответно не могат да се контролират. От Центъра обаче имат техническата възможност да управляват този процес с GPS устройства, което значително би спомогнално.

маршрутки
градски транспорт
столична община
По статията работи: