НАЧАЛО » българия

Създават специален закон за бързите кредити

fb
3E news
fb
06-02-2014 07:37:00
fb

Таван на лихвите по бързите кредити ще бъде описан в специален закон и така няма да се създава объркване за хората и експертите в Закона за потребителския кредит. Това обясни днес председателят на бюджетната комисия в парламента и един от вносителите на закона Йордан Цонев. По думите му до седмица ще бъде подготвен закон, който да регулира бързите кредити. Той обясни, че въпросните бързи кредити не се дават от банките, а от небанкови институции и тяхната лоша репутация не трябва да се смесва с тази на банките.

Според промените в закона за потребителския кредит, приети на първо четене от комисията, няма да има наказателна лихва при предсрочно погасяване на ипотечни кредити след първата една година. Също така през първата година и наказателната лихва няма да може да е над 1%.

Друга промяна е въвеждане на пазарни индекси при определянето на референтния лихвен процент - Софибор, Юрибор или Либор. Според червения депутат Румен Гечев това ще даде възможност референтната лихва да бъде прозрачна и определяна на пазарен принцип, а не едностранно от банките.

Възможност кредитополучателят да има право да избира дали да отговаря за кредита с цялото си имущество или само до размера на обезпечението, е друго изменение, прието от комисията. При този вариант обаче кредитът ще бъде по-скъп.

Предвижда се и отпадане на таксите за разглеждане на молбите за получаване на кредит. Тези разходи ще бъдат прехвърлени под една или друга форма в цената на кредита, за хората, които станат кедитополучатели, предупредиха част от депутатите. От БНБ пък посочиха, че голяма част от текстовете трябва да се прецизират, защото макар и намеренията на законопроекта да са добри, той не е облечен в добра законова форма.

По думите на подуправителя на Централната банка Димитър Костов съвсем наскоро е приета европейска директива за жилищните и ипотечните кедити, която е по-всеобхватна и либерална от предлаганите у нас промени. Според Костов е по-добре да се транспонира директивата, отколкото да се приемат промените в закона за потребителския кредит. Цонев посочи още, че ще бъде предоставено по-дълго време между първо и второ четене за  внасяне на допълнителни промени и корекции.

бързи кредити
банки
ипотечен кредит
промени
закон
Йордан Цонев
По статията работи:

Георги Велев