НАЧАЛО » българия

Създават общ регистър на фирмите в ЕС

fb
3E news
fb
31-05-2014 01:59:00
fb

Всички търговски регистри на страните от Европейския съюз ще бъдат обединени в единна електронна платформа. Това предвижда европейската директива за взаимното свързване на търговските регистри. По този начин всеки потребител ще може да направи безплатна справка чрез общ интернет портал, информира в. "Монитор". Ще бъде улеснено и сътрудничеството между търговците, ще се намалят бариерите пред трансграничната стопанска дейност и ще се редуцира административната тежест, особено за малките и средни предприятия, гласят мотивите към предложените промени.

Предвижда се взаимното свързване на базите данни чрез създаването на европейска централна платформа, през която ще се предава информация от всеки един от регистрите на държава-членка до компетентните регистри на друга страна, част от общността, на съответната езикова версия.

До 7 юли тази година е срокът за въвеждане на изискванията в националните законодателства. Трябва всяка държава да разработи интерфейс, който да свърже всеки регистър с централната платформа. Но единни справки ще може да се правят чак през 2017 г., защото според плановете тогава ще има връзка между търговските регистри.

ЕС
регистър
фирми
По статията работи:

Георги Велев