Създаваме смесена компания с Катар за общи проекти в енергетиката

Източник: informo.bg

Министърът на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са подписали меморандум, според който двете страни ще си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа, предаде БТА. България и Катар ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми, предвижда документът.

Меморандумът е подписан на специална церемония по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който е на държавно посещение в България. Фокус на разговорите е бил поставен върху възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз, съобщи пресслужбата на кабинета.
    
Премиерът Борисов е запознал емира на Катар с картата на транспортните коридори 4, 8, 9 и 10 и го е информирал за срещите със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. Той е допълнил, че между България и Катар вече е имало няколко добри за бизнеса и свързаността сделки, но е дошло времето двете страни да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите.
    
Емирът на Катар е поздравил премиера Борисов за председателството на ЕС и е изразил увереност, че то ще бъде успешно. Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите, е казал емирът на Катар.
    
По време на срещата са подписани още два меморандума за сътрудничество в областта на образованието и младежта и спорта.
    
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът по въпросите на младежта и спорта Салах бин Ганем бин Насер ал Али са подписали Меморандум за разбирателство, който цели насърчаването на развитието на програми за младежки и спортен обмен, координиране на позиции и мнения по време на световни и международни форуми, свързани с младежкия сектор, обмен на информация и предложения въз основа на интересите на младежките центрове и спортните федерации в България и в Катар.
    
В сферата на висшето образование ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет д-р Хасан Рашед ал Дерхам са подписали меморандум за сътрудничество с цел установяване на ефективни академични отношения и културни връзки. Документът предвижда двете институции да съдействат за обучението и развитието на академичния състав, както и в обмена на знания и опит и осъществяване на съвместна дейност в различните сфери на науката и образованието.
    
Двамата лидери са приветствали подписването на документите, а емирът на Катар е поканил българския премиер Бойко Борисов на посещение в Катар и е благодарил за сърдечното посрещане в Министерския съвет.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари