НАЧАЛО » българия

Счетоводна експертиза доказала нарушенията и докарала санкцията от 23,3 млн. лева за „Булгаргаз“

КЗК е сезирана от 5 търговски дружества на "Овергаз" за господстващото положение на "Булгаргаз", а случаят се разглежда от 2010 г.

fb
3E news
fb
30-07-2014 04:12:00
fb

Комисията за защита на конкуренцията е санкционирала „Булгаргаз“ след разпореждане на Върховния административен съд да се направи счетоводна експертиза на документите на газовото дружество. Именно след тази експертиза КЗК е наложила глоба от близо 23,3 млн. лева на „Булгаргаз“, обясни Марио Гаврилов, говорител на антимонополния орган.

По-рано днес КЗК наложи рекордната санкция на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение. Тя е за налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 2 август 2010 г. - 31 декември 2012 г.

Антимонополната комисия е сезирана от 5 търговски дружества на "Овергаз" за господстващото положение на "Булгаргаз", а до решението се е стигнало след четиригодишно прехвърляне на жалбата между Върховния административен съд (ВАС) и КЗК, обясни Гаврилов.

По думите му санкцията на „Булгаргаз“ е определена като не особено тежко нарушение и заради това тя представлява 0,5% от оборота на дружеството за всяка една от годините в нарушение.

Проблемът се корени в това, че „Булгаргаз“ е предагал договори, в които контрагентите на дружеството е трябвало да декларират предварително какви количества природен газ ще използват през следващата година. Дружеството е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули. При неспазване на тези количества и отклоняване с 5% от прогнозата „Булгаргаз“ е можел да поиска неустойки по договорите. Газовата компания обаче не е пристъпила до тази клауза, въпреки неспазването на потребяваните количества, обясни Гаврилов.

Булгаргаз също така е принуждавал клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите. "Схемата е била следната. – Или подписваш договора, или довиждане!", обясни Гаврилов и допълни, че към момента няма информация за започване на процедура по обжалване на решението на КЗК от страна на "Булгаргаз".

Той допълни, че от началото на 2013 г. газовия обществен доставчик е променил условията си по договорите и се е съобразявал по-добре с нуждите на контрагентите си. И в момента по закон компанията разполага със 120 млн. кубични метра природен газ, съхраняван в газохранилището в Чирен. Чрез тази количества в случай на нужда „Булгаргаз“ може да балансира пазара на природен газ у нас. Самите количества се предагат безвъзмездно на компанията като това е записано в Закона за енергетиката, уточняват оттам.

 
КЗК
счетоводна експертиза
Булгаргаз
санкция
злоупотреба с господстващо положение
По статията работи:

Георги Велев