НАЧАЛО » българия

Супови газови сделки са възможни, но зависят от политическите отношения между Русия и България

fb
3E news
fb
24-11-2015 02:54:00
fb

Невъзможно е използването на сегашната връзка с Гърция (през която сега се пренася руски газ) за реверсивни потоци. За да стане транзитната газова връзка до Гърция реверсивна, са необходими сериозни реконструкции. Това заяви в интервю за БНР председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Виртуалният внос обаче е напълно възможна опция, каза той в отговор на въпрос.

„Това зависи до голяма степен от политическите отношения между България и Русия. Русия е чувствителна към атаки, към всякакви медийни кампании против нея и аз смятам, че ще бъде много трудно да се издейства. Особено след тези разправии по "Южен поток" и нашите заплахи, че няма да допуснем нарушаване на европейското законодателство и т.н. Всички си спомняме историята на българо-руските газови взаимоотношения през последните две години“, коментира експертът. Той обаче бе категоричен, че да суапови сделки са възможни.

Въпреки това по думите му, малко е възможно да се направят такива суапови сделки. Експертът бе категоричен, че „От тяхна страна един такъв жест би бил високо оценен от българското правителство. Аз съм убеден“, каза той.

По повод последните информации от руската страна, че до ден-два ще бъде спрян газа за Украйна, което обаче няма да засегне транзита през България, експертът уточни, че става дума за различни газови потоци. „Става дума за два различни потока за Украйна. Единият е транзитният към Европа и към нас, а другият е за консумацията в самата Украйна. В случая "Газпром" не възнамерява да ограничава транзита, особено в наша посока“, обясни Хиновски.

„Това са едни устойчиви парични потоци за "Газпром", който не може да се каже, че в момента е в блестящо икономическо състояние. Бих казал да приемаме тази информация спокойно“, каза експертът. По думите му „Има опасност, ако Украйна си позволи да прави отклонявания от газовия поток, от транзита, но тя вече декларира, че ще спазва договорите и няма да прави такива опити“, допълни той.

В коментар на Доклада на Европейската комисия (ЕК), според който България остава енергийно бедна и енергийно зависима от Русия, Хиновски бе категоричен, че докато не се изкорени енергийната бедност ние няма да се чувстваме и равнопоставен член в Европейския енергиен съюз.

„Всичко това е до болка известна истина“, каза той по повод изводите в доклада. „От години спрягаме темите по конференции и семинари и дискусии. Знаем, че това са изключително уязвими зони на българската енергетика. Има още неща, които не бяха споменати в този доклад и аз не искам да дърпам дявола за опашката – редица други неща, които тегнат и биха попречили сериозно на нашето асоцииране към Европейския енергиен съюз“, каза той. 

Експертът обясни, че енергийният съюз е като клуб на страни със сравнително еднакъв стандарт и, че ние „не може да бъдем ефективен член, ефективен от гледна точка на българския потребител, който влиза като бедняк, с раздърпани дрехи в този енергиен съюз“. В подкрепа на думите си председателят на Българския енергиен форум посочи, че „няма друга държава в съюза, в която разходите за енергия са 15 % от бюджетите на домакинствата“.

„Това е изключително тежък проблем. Енергийната бедност трябва да бъде преборена с повишаване на стандарта“, каза той.

Експертът коментира, че енергийната бедност на българите би ги поставила в неравностойно положение в новия енергиен съюз. За да се преодолее тя, трябва да се повишат доходите и пенсиите. Това е като един омагьосан кръг, коментира експертът, като не пропусна и факта, че

енергийните ни дружества изпитват изключителен капиталов дефицит, поради ниските цени на енергията. За да станат печеливши, каквито са изискванията на Енергийния съюз, трябва да се вдигнат цените, смята експертът. Той призова за данъчна реформа. По думите му, докато няма ново преразпределение на приходите между различните компании и гражданите този въпрос няма да бъде решен.Въпреки това Хиновски изрази надежда, че 2016 г. ще е по-различна. „Смятам че ще има много сериозни промени“, обяви той.

 

 

суапови газови сделки
виртуален пренос на газ
Газпром
Русия
Украйна
ЕК
енергийна бедност
Иван Хиновски
По статията работи:

Маринела Арабаджиева