НАЧАЛО » българия

Строителството на тунел под Шипка започва през 2016 г.

fb
3E news
fb
04-02-2015 11:53:00
fb

Изграждането на тунел под връх Шипка може да започне през 2016 година, като трябва да бъде преодоляно забавянето на проекта. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той и министрите на регионалното развитие и на транспорта - Лиляна Павлова и Ивайло Московски, инспектираха трасето на обходния път на Габрово, който е отвежд към тунела през Стара планина, съобщи БНР. 

Заради закъснелите с повече от година процедури по проекта всеки ден от 2015-а трябва да бъде използван, за да се довърши строителството на обходния път на Габрово. Актуалността на европейското финансиране е до края на годината, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Изграждането на втория етап от отсечката е на финала. Предстои изпълнението на сложни пътни съоръжения в строителството на довеждата инфраструктура към тунела през балкана. Проблемът е в изключително закъснелите отчуждителни процедури и най-голямото предизвикателство е да се преодолее забавянето, посочи Томислав Дончев. За пореден път той потвърди, че тунелът под Шипка е приоритет, макар да е резервен в оперативната програма "Транспорт".

И "Хемус", и останаващата част от обекта, която е тунелът, ще се строят. Единственият отворен въпрос е каква част от цялата сума по двата проекта ще бъде европейско и каква част ще бъде национално финансиране, посочи Дончев.

В следващите месеци предстои отчуждаването на терените на над 600 собственици от Габрово и Стара Загора по трасето на обходния път, в чийто последен, пети етап, е предвидено тунелното преминаване през Стара планина.

Припомняме, че за строителството на тунела под Шипка се говори от повече от десет години. Проектът попада поетапно в програмата на почти всяко правителство, но досега реални стъпки за реализацията му не са предприети.

тунел под Шипка
автомагистрала Хемус
Томислав Дончев
Лиляна Павлова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева