Страните от ЕС съгласуваха ограниченията за изхвърляне на емисиите от камионите и автобусите

Европейският съюз смята да ограничи значително допустимите нива на изхвърлянията на вредни емисии, в частност на въглероден двуокис не само от леките коли, но и от камионите и автобусите. Към 2025 г. средният обем от вредни емисии от камионите и автобусите трябва да бъде намален с 15 % в сравнение с нивото от 2019 г., съобщи Австрия, която в настоящия момент председателства Съвета на ЕС.


Към 2030 г. нивото на емисиите трябва да бъде намалено с 30 %, но целта още не е фиксирана, заради липсата на необходимите технологии, според DW.


Целите, съгласувани между страните от ЕС са предварителни и предстои да бъдат потвърдени от Европейската комисия и Европейския парламент.
По-рано през тази седмица Европарламентът и държавите-членки на ЕС стигнаха до споразумение, че вредните емисии от новите автомобили в страните от Европейския съюз през 2030 г. трябва да бъдат ограничени с 37,5 %, но в сравнение с нивата от 2021 г.


Изхвърлянията на вредни емисии от въглероден двуокис от леките коли през 2030 г. трябва да бъдат понижени с 31 %. Междинната цел за двете групи транспортни средства е намаляване на емисиите с 15 % през 2025 г. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари