Стоян Мавродиев: ББР не е кредитирала и не е издавала банкова гаранция по сделката за ЧЕЗ

Стоян Мавродиев

Нито един лев от Българската банка за развитие /ББР/ не е ангажиран със сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Банката не е кредитирала и не е издавала банкова гаранция по тази сдлека. Това заяви председателят на УС и главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев по време на заседанието на две парламентарни комисии по казуса с ЧЕЗ.

Нито веднъж премиерът или министърът на икономиката не са влияли на ежедневната дейност на банката по нито една сделка, подчерта Мавродиев и призова да се прекратят спекулациите по казуса. Репутацията на ББР трябва да бъде пазена, това не е партийна банка, каза той. ББР спазва всички най-добри практики в банковия сектор, посочи Мавродиев.

„ББР не е кредитирала и издавала банкови гаранции па тази сделка, не че е лощо да участва, а защото не е изправена пред такъв казус. Надявам се след днешното заседание българските депутати да ревизират позицията си по отношение на изявленията за ББР, защото това е българска банка, чиято репутация трябва да бъде пазена“ каза още Стоян Мавродиев.


В отговор на въпрос на депутат, той заяви, че има кореспонденция между "Инерком България" и ББР. Подобна неангажираща кореспонденция е стандартна банкова процедура, уточни той.

На заседанието становища представиха и от КЕВР, КФН, НАП.

Все още няма сделка и КЕВР не може да разглежда "Инерком България" като лицензиант, заяви председателят на регулатора Иван Иванов. КЕВР ще осъществи изцяло контрол върху лицензионната дейност на ЧЕЗ след смяната на собственика, посочи той.

Правомощията на комисията за финансов надзор (КФН) започват от момента, в който е сключена сделката с ясно дефиниран нов собственик, заяви зам.-председателят на комисията Бойко Атанасов. Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор, въпреки това следим случая, допълни той.

Националната агенция за приходите (НАП) извършва проверки на "Инерком България" и на свързаните с фирмата физически и юридически лица, заяви Галя Димитрова от агенцията. Тя уточни, че тези проверки са по отношение на данъци и осигурителни вноски. Приходите, разходите и данъците се декларират с данъчните декларации, чийто срок за подаване е края на март, обясни Димитрова. Тя допълни, че проверките продължават, но не може на открито заседание да разкрива данъчна информация.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари