НАЧАЛО » българия

Стотици обсадиха Съдебната палата и ВАС в подкрепа на Странджа

fb
3E news
fb
28-01-2014 10:36:00
fb

В началото около 18 часа в София хората, които се събраха против планираното застрояване на Природен парк „Странджа” не бяха много, но само след половин час бул. „Витоша” беше блокиран. Постепенно пред Съдебната палата се събраха стотици хора с плакати „Странджа не е манджа”, „Спри бетона”, „Повече бетон по Черноморието- не!”, „Писна ми от строителен тероризъм”.

Протестиращите поискаха главният прокурор да поиска преразглеждане на решението на Върховния административен съд (ВАС).

След като взе микрофона зеленият адвокат Свилен Овчаров каза, че председателят на ВАС Георги Колев трябва да си признае какви са интересите за взетото от ВАС решение да узакони Общия устройствен план на Царево. Планът предвижда мащабно застрояване и изграждане на комплекси и голф игрища с около 75 000 легла.  Възгласите преминаха към „Странджа не е лавка”, „Странджа не е пералня” и „Прокурор дай зор”. По-рано днес заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев посочи, че не става дума само за 20 000 легла повече. Всъщност и до момента Общият устройствен план на Царево не е публикуван на страницата на общината.

Не става въпрос за спиране на всякакво строителство, но не и в тези мащаби, които предвижда плана, подчертаха еколозите. Според Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие” има редица закони, които защитават строителството в Природен парк „Странджа”, но проблемът е, че до момента това не е спирало инвеститорите и застрояването на Черноморието, което е факт.

Към 19 ч. вече близо 500 души, обградени от засилен полицейски кордон се преместиха пред сградата на ВАС на бул "Александър Стамболийски".

Решението на петчленния състав от преди две седмици създава прецедент и възможност да се приемат от общините ОУП без екологични оценки. А на аргументите на екоминистерството, че екологичната оценка е оттеглена, а не отменена, еколозите припомниха , че съгласно чл. 156 (1) от Административно-процесуалния кодекс, ако едно становище е оттеглено, то престава да съществува. 

По-рано днес екоминистърът Искра Михайлова подчерта, че задължение на МОСВ ще е да опази Странджа и министерството няма да допусне строителство там и ще започне проверка на всяко едно инвестиционно намерение.

Протестиращите  скандираха и за оставка на правителството.

Еколозите поискаха Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.

Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

Министър председателят да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове.  Очакваме горните промени да се случат до следващата седмица, защото във всеки един момент в Природен парк „Странджа може” да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на „Златна перла“.

Не може просто да стоим и да гледаме как безогледно застрояват природата без да съгласуват това с хората, подчертаха участници в протеста.

По същото време тази вечер се проведоха протести и в Пловдив, Русе, Бургас и Сливен.

Петиция в подкрепа на Странджа до Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз събра само за три дни над 10 000 подписа.

протест Странджа
София
Странджа не е манджа
Прокурор дай зор
По статията работи: