НАЧАЛО » българия

Стойнев увери, че е готов на разговори за ТЕЦ "Варна", ако инвеститорът иска

fb
3E news
fb
02-04-2014 11:34:00
fb

Въпрос на мениджмънт и желание е дали ТЕЦ „Варна“ да работиили да върви към закриване, зависи изцяло от частния инвеститор.Това  заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев  по време на блиц изслушването му  в енергийната комисия в Парламента. Той акцентира, че е изключително важно работниците, както и синдикатите  да поискат от инвеститора равносметка, защо за този дълъг период, от както те са собственици в ТЕЦ „Варна“, не са направени инвестиции за спазване на изискванията за чиста околна среда, централата не са изградили сероочистващи инсталации. Единствено  предприемачът е този, който е отговорен, както към държавата да спазва законодателството й така и пред хората, които работят в неговото предприятие, каза още министър Стойнев. 

По повод искането от страна на собственицитена ТЕЦ "Варна" - чешкото дружество "ЧЕЗ" да има държавна гаранцияпри евентуална инвестиция от тяхна страна министър Стойнев припомни, че се прави всичко възможно  през 2015 г. да либерализираме пазара и предвид това е невъзможно да имаме нови дългосрочни договори за изпълнение. Всеки един инвеститор трябва на конкурентен принцип да се състезава с другите предприятия, допълни още министърът.

"Ние сме готови на разговори за ТЕЦ "Варна", ако инвеститорът желае", увери Стойнев, като подчерта, че централата е изключително важна за енергийната сигурност на страната.

В същото време членове на енергийната комисия коментираха, че министър Стойнев не можа да обоснове достатъчно ясно намерението за закупуване на "Ремотекс" и "Химко". В рамките на изслушването министърът коментира, че целта на закупуването на "Химко" е да се вдигне на крака, защото "има инвеститар, който иска да го купи от държавата". Така и не стана ясно обаче защо този инвеститор не се е явил на първия търг и не е заявил желанието си директно.

ТЕЦ "Варна"
Химко
Драгомир Стойнев
енергийна комисия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева