НАЧАЛО » българия

Станислав Георгиев: С АЕЦ Белене ще имаме стабилни цени на електроенергията

Експертът Юлиан Попов е скептичен, че ще бъде намерен инвеститор за Втора атомна

fb
3E news
fb
21-11-2019 01:15:10
fb

Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов.

По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?

"За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.

Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.

"Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.

"Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.

Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

АЕЦ Белене
проект
стратегически инвеститор
Юлиан Попов
енергийни мощности
ядрената енергетика
По статията работи:

3E news