НАЧАЛО » българия

Срещата ЕС-Турция във Варна: Успешна, без компромиси, но и с не по-малко въпросителни

fb
3E news
fb
27-03-2018 08:41:00
fb

Срещата ЕС-Турция приключи и на този етап повечето от наблюдателите я определят като успех. Ако се приеме, че целта на срещата е споразумението за бежанците, а и превантивно овладяване на мигрантския поток да, успехът може да се онагледи с ръкостискането между лидерите.

Определение на срещата даде и Туск – компромиси не, но диалогът продължава.

„Ако питате дали сме постигнали твърди решения или компромиси, отговорът е не“, заяви Туск. „Все още се надявам това да стане възможно в бъдеще“, каза той.

Трябва да припомним, че срещата бе под въпрос заради споровете с Анкара с Кипър и Гърция. Варна бе мястото, от което Европа, в лицето на Туск заяви твърдата си позиция.  "Европейският съюз застава зад Република Кипър по отношение на правото му да изследва и използва природните си ресурси в своята изключителна икономическа зона", заяви Доналд Туск и разбира се заяви, че диалогът с турската страна продължава.
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се надява периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. В същото време  призивът му за „създаване на благоденстваща Европа“ не само на Стария континент заслужават особено внимание.

Най-големият успех на срещата е, че споразумението за бежанците ще продължи, коментира  премиерът на България Бойко Борисов. Той подчерта, че благодарение на взаимоотношенията с Турция към днешна дата имаме нулев мигрантски натиск, а това помага и на Европа.

„Срещата на високо равнище Турция-ЕС във Варна бе нужна, тя премина честно и открито. В неин резултат не трябва да има неясни послания, затова и искам да подчертая, че ЕС и Турция трябва да се движат напред заедно“, заяви Юнкер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен и не трябва да има съмнение, че на югоизточната ни съседка ще бъдат изплатени договорените допълнително 3 млрд. евро. Юнкер също отбеляза ефикасността на споразумението с Турция и посочи, че броят на бежанците, идващи от Турция към Европейския континент са намалели с 87 %. Юнкер заяви, че Европа иска Турция да бъде истински стратегически партньор, затова трябва да задълбочим това, което ни сближава и да намерим разрешение за това, което ни разделя.

„Тежко ми е да говоря за настоящето състояние на отношенията между Турция и ЕС, но ние поддържаме усилията на Турция по продължаването на диалога. Засега можем единствено да обещаем, че в един момента това ще се случи. Смятам за демагогия разговорите за прекратяване на преговори. Аз съм гарант на това, че преговорите за влизането на Турция в ЕС ще продължат“, подчерта Юнкер.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че той самият е гарант , че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще продължат.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че по време на срещата във Варна не са постигнати решения или компромиси. По думите му в някои области има трудности в отношенията с Турция, но ЕС е готов да продължи диалога и сътрудничеството. "Европейският съюз застава зад Република Кипър по отношение на правото му да изследва и използва природните си ресурси в своята изключителна икономическа зона", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Това също е важно с оглед на споделената ни цел за успешното обединение на Кипър в полза както на населението на острова, така и на Турция, Европейския съюз и на отношенията между ЕС и Турция“, допълни Туск.

В тази връзка, а и по други поводи европейските лидери, а и Борисов посочиха, че пътят към присъединяването на Турция към ЕС е именно чрез диалог. Борисов изрази надежда  диалогът между Турция и ЕС трябва да продължи дори направи предложение -  до края на българското председателство на ЕС да се състои още една среща на върха ЕС-Турция.

Доналд Туск постави въпроса и за състоянието на човешките права в Турция и задържането на европейски граждани в страната, както и от действията на турската армия в северната сирийска област Африн. Той бе категоричен, че Евросъюзът стои зад правото на Кипър да изследва териториалните си води за природен газ. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова Анкара да преосмисли масовите арести в условията на извънредно положение.


Реджеп Ердоган зави, че се надява периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото и изрази съгласие, че  диалогът с ЕС трябва да продължи. По думите му обаче това не е достатъчно, трябват и конкретни мерки. Ердоган призова заедно със страните ЕС да работят заедно за осигуряването на сигурността не само на Стария континент, но и в Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, Йерусалим, Афганистан и „заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа“.

Турският президент поиска от  ЕС да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските граждани, за да не губят турските граждани своето доверие в Съюза. Не по-малък акцент заслужават думите му по отношение на борбата с тероризма, както в страната, така и извън нея.

В отговор председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че борбата с тероризма е съвместно задължение, което засяга както Турция, така и ЕС и единствено обединени ще успеем да се справим с това ужасно бедствие. Той отбеляза обаче, че борбата трябва да се извършва според международното право.

 

Международните медии избират различни акценти.

Турският Daily Sabah е внимателен - все още има тласък за подобряване на отношенията.

Ръководството на ЕС подчерта стратегическата роля на Турция в енергийната сигурност на Европа, но изразиха загриженост относно действията на Анкара в източната част на Средиземно море и в Егейско море, коментира New Europe. Този акцент избира и гръцкият  Ekathimerini.
The Independent обръща внимание на исканията на Анкара - „пълноправно членство“ в ЕС.

Ердоган заяви, че иска ЕС да премахне „политическите и изкуствени“ препятствия срещу членството на страната му, както и да съживи застоялите преговори за присъединяване.

ЕС зависи в голяма степен от Турция за спирането на миграционните потоци в Европа и е важен съюзник на НАТО, но Съюзът е загрижен относно положението на демокрацията и човешките права в страната след неуспешния опит за преврат от 2016 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че по време на срещата на високо равнище във Варна с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, не е постигнат прогрес, но изрази надежда, че в бъдеще ще има възможен прогрес, предава Deutsche Welle.

„Ако питате дали сме постигнали твърди решение или компромиси, отговорът е не“, заяви Туск. „Все още се надявам това да стане възможно в бъдеще“, допълни той.

По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси, причиняващи напрежение между Турция и ЕС като миграцията, членството в ЕС и борбата срещу тероризма.

По отношение на отношенията между ЕС и Турция Туск заяви, че ЕС и Турция се нуждаят от открит и честен диалог и че докато двете страни имаха много общи интереси, има и предизвикателства, които трябва да бъдат обработени заедно.

"Нашата среща днес показа, че докато нашите взаимоотношения минават през трудни времена, в областите, където си сътрудничим, ние си сътрудничим добре", каза Туск. "Ние отново потвърждаваме нашата готовност да продължим диалога и разговорите и да работим заедно, за да преодолеем настоящите трудности, с цел да разгърнем потенциала на нашето партньорство".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер излезе в ролята на гарант за продължаването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, обръща внимание ТАСС.

 

 

среща ЕС - Турция
Доналд Туск
Реджеп Ердоган
Бойко Борисов
Жан Клод Юнкер
мигранти
граждански права
енергетика
провокации в Средиземно и Егейско море
По статията работи:

Маринела Арабаджиева