Средното увеличение на цената на електроенергията за регулирания пазар от 1 юли е 2,03 %

Топлинната енергия се увеличава средно със 7,33 %

Председателят на КЕВР, доц. Иван Иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на заседанието си днес прие решение за цената на електрическата енергия и топлинната енергия за ценовия период, който започва от 1 юли 2018 г. и завършва на 30 юни 2019 г. .

Цената на електрическата енергия за потребителите на регулирания пазар за новия ценови период, започващ от днес ще бъде 2,03 %. За всяко едно от трите дружества изменението е следното:

 

За ЧЕЗ – промяна в посока повишение от 1,75 %,

 

за EVN – повишение с 1,82 %,

 

за Енерго-Про – повишение с 2,78 %.

 

Това съобщи на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

Цените влизат в сила от днес, неделя 1 юли. По този повод електроразпределителните дружества започват и извънредно отчитане на електромерите.

 

"Повишението на цената на електроенергията средно с 2 процента е по-малко, отколкото е средното повишение на работната заплата, която е увеличена средно с 10 %, увеличението на минималната работна заплата, увеличението дори на пенсиите, което е с 3,8 % и в крайна сметка изменението на инфлацията, като годишната за предишния ценови период (2016-2017 г. ) е 2,8 %. Нашето решение за цената на електрическата енергия има задържащ ефект по отношение на цените", каза той пред журналисти.

 

Според решението средната продажна цена за бита за потребителите на ЧЕЗ сега става 0,15909 лв. за кВТч. За сравнение действащата до днес 1 юли цена бе 0,15636 лв.за кВтч.

За потребителите на EVN - 0,16012 лв. за кВтч при досегашна цена от 0,15726 лв. за кВтч.

За клиентите на Енерго-Про - 0,16413 лв. за кВтч пи цена досега от 0,15970 лв. за кВтч.

 

По отношение на цената на топлинната енергия с отчитане на рязкото повишение на цената на природния газ, поради повишение на цената суровия петрол и неговите деривати на световните пазари и след като КЕВР успя да намали поисканото повишение от „Булгаргаз“ (18,5 %) на 10,81 %, т.е. Почти наполовина и като се има предвид, че природният газ е този ценообразуващ елемент, който формира между 60 и 70 % от цената на топлинната енергия в топлофикации, които имат за енергоносител природния газ, комисията днес определи и цените на топлинната енергия. Средното повишение на цената на топлинната енергия е 7,33 %.

За „Топлофикация София“ това повишение е 7,46 %, за EVN Топлофикация Пловдив – 0,94 %, за „Веолия Енерджи Варна“ - 4,89 %.

 

По повод взетото решение относно цената на природния газ, средното увеличение ще бъде в рамките на 6, 5 %, допълни председателят на КЕВР. Увеличението е така, защото другите компоненти в цената на самия природен газ, имама предвид цените за капацитет и пренос, както и други такси не се променят, обясни той.

 

В коментара си относно повишението на цената на топлинната енергия с малко над сдем процента, председателят на енергийния регулатор за пореден път обясни влиянието на цената на петрола на международните пазари върху цената на газа и съответно водеща до увеличение на топлинната енергия.

 

"Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлинната енергия е носнователно, нека бъда пределно ясен – КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина за страната и идва с тази цена на входа на Република България. Ако доставчика „Газпом експорт“ намали тази цена, респектино комисията незабавно ще отрази това намаление и в цената на топлинната енергия. Едновременно с това не мога да не отбележа, че в последните 9 месеца, тъй като във формулата, в която се изчислява цената на природния газ се отчита един 9 месечен предхожзащ период, обвързан с цените на суровия петрол и неговите деривати, цената на суровия петрол Brent, който се използва като референция при определяне на цената на дериватите мазут и газьол със съответното съдържание на сяра се повиши през последни 9 месеца с 38,5 % на световните пазари и в момента тази цена остава много висока. Днес тя е малко над 79 долара за барел. Разбира се, КЕВР следи динамиката на цената на международните пазари. Надяваме се да има и обратен тренд, да започне цената да намалява и хората ще разберат това от нашето решение след три месеца, ако има такава тенденция", каза той.  

 

Иван Иванов наблегна и на необходимостта от баланс при определянето на цената на електроенергията, така че да не бъдат ощетени производителите и електроразпределителните дружества. Той изреди и основните принципи, от които се ръководи регулатора при определянето на цените на електрическата, но също и на топлинната енергия и прирордния газ през съответен ценови период.

 

"Цената на електрическата енергия в последните три години, откакто работи този състав на КЕВР неизменно се стремим да бъде минимално увеличена и се ползва всяка възможност, която дава закона и подзаконовите нормативни актове, за да се приеме решение в полза на бизнеса и на гражданите на страната, като в същото време не трябва да допускаме да се стигне до тежки финансови затруднения на енергийните дружества, каза Иван Иванов. Преди три години, КЕВР в този състав пое дейността НЕК беше в технически фалит с близо 800 млн. лв.  задължения. Сега НЕК, общественият доставчик е с позитивен баланс".

"Определяме цените на основа на няколко принципа – първо в съответствие със закона и подзаконовите нормативни актове. Второ – цената трябва да е прозрачна което трябва да личи от мотивите към всяко  едно решение, което трябва да бъде разписано. На трето място решенията трябва да бъдат балансирани между интересите на потребителите и производителите на енергия, на четвърто място трябва да бъдат справедливи, за да не бъде неравномерно натоварван, който и да е сегмент. Цените трябва да са и устойчиви. Като пример за устойчиви цени  ще посоча решението, което беше взето миналата година, което беше действащо от 1 юли 2017 г. до 30 юни 2018 г. Цената на електрическата енергия както и цената на топлинната енергия в рамките на 12 месеца не бяха променяни. Това дава възможност домакинствата, битовите потребители да се чувстват по определен начин уверени и да знаят какво могат да консумират, за да си покриват сметките, а за бизнеса това дава възможност да прави нормално планиране на разходите си за произвежданата от тях продукция, както и на инвеститорите да знаят при техните намерения каква е цената в страната", заключи пердседателят на КЕВР.

 

Докладите с ценовите решения могат да бъдат намерени на електронната страница на КЕВР.

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари