НАЧАЛО » българия

Сп."Форбс": "Напускането на България и Румъния може да не е масово..."

В Германия пък се раждат предложения за вземане на пръстови отпечатъци на имигрантите

fb
3E news
fb
04-01-2014 03:28:00
fb

„Напускането на България и Румъния може да не е масово след отмяната на трудовите ограничения в ЕС“  пише списание „Форбс“, коментирайки отпадането на ограниченията за трудовия пазар на 8 стари страни членки за българи и румънци от 1 януари.

Някои експерти в България и Румъния се опасяват от изтичане на мозъци поради напускането на млади и квалифицирани граждани на тези две страни след като са получили образование в тях. Смята се, че една четвърт от българите и 31% от румънците говорят английски, спрямо една трета от поляците, отбелязва „Форбс“.

Мнозина експерти, както и представители на българските и румънските власти обаче са скептични, че ще настъпи масова емиграция през 2014 г. Официални лица посочват, че повечето техни сънародници, които са искали да работят в чужбина, вече са напуснали тези две страни.

„Не смятам, че това е голям проблем. хората, които искат да отидат във Великобритания, вече са там. Не смятам, че голям брой от тях ще отидат там през новата година“, казва за „Форбс“ консулът на България в Ню Йорк Любомир Грънчаров. Той добавя, че много българи, които са отишли във Великобритания преди 2014 г., се завръщат в страната си заради високите цени на наемите и имотите в Обединеното кралство.

От друга страна някои британски икономически експерти смятат, че пристигането на здрави и мотивирани да работят имигранти може да е полезно за икономиката на приемащата ги страна, особено при положение, че тези имигранти обикновено са млади и рядко са товар за националното здравеопазване или социална система, отбелязва „Форбс“.

Част от дискусията е и спорният въпрос с ромите. Ромите са известни като нежеланите хора в Европа, тъй като са народ без страна и като цяло не са склонни да се интегрират в други общества. Ромите съставляват около 2.5% от населението на Румъния, или около 400 000 души, и 4.4% от населението на България, или около 300 000 души, по данни на британската организация European Movement.

Финансирано от ЕС проучване през 2011 г. сочи, че всеки трети ром е безработен, 20 процента нямат здравна застраховка, а около 90 процента живеят под равнището на бедност, завършва статията на „Форбс“.

 

На фона на засилените проверки по граничните пунктове и по летищата във Великобритания последните дни, в Берлин също все по-активно се разнищва темата за евентуална вълна от „социални туристи“. Германският канцлер Ангела Меркел и заместник-канцлерът Зигмар Габриел са разговаряли в петък по повод ескалиращото напрежение в медиите за очакваните български и румънски имигранти, предаде БНР.

Правителството на Германия е във ваканция, но двамата партийни лидери са се договорили още на първото заседание на правителството следващата сряда на широката коалиция да бъде създадена комисия на равнище държавни министри, която да се занимава с проблема и следи развитието на процесите сред източноевропейските имигранти.

Експерти ще проучат спешно възможностите за законодателни промени, възпрепятстващи присъствието на хора в страната, които биха спекулирали със социалната система. Говорителят на Меркел Георг Щрайтер отбеляза все пак, че Германия държи на свободното движение на работна ръка в ЕС и Германия е една от най-облагодетелстваните от това страни.

 
Заместник-министрите на външните работи, на вътрешните работи и на труда ще проучат „дали министерствата би трябвало да вземат оперативни мерки срещу злоупотребите със социалните придобивки“, каза Щрайтер. Той отрече дясноцентристкият ХСС да е в конфликт с лявоцентристката социалдемократическа партия по въпроса.

 
Третият коалиционен партньор – баварският ХСС – вече се обяви за затягане режима на пребиваване на социалните имигранти от България и Румъния.

Подкрепа за ХСС даде и евродепутатът Елмар Брок, който скандализира с предложението си да бъдат вземани пръстови отпечатъци на влизащите в страната българи и румънци. Според него имигранти, които влизат в Германия само за да ползват социални помощи, детски надбавки или здравни осигуровки, трябва веднага да бъдат връщани там, откъдето са дошли и да им бъдат вземани пръстови отпечатъци, за да се избегне многократното им влизане в страната и опитите да бъде лъгана държавата.

 
В същото време външния министър Франк-Валтер Щайнмайер от Социалдемократическата партия подчерта, че не може да става дума за ограничаване свободата на движение в Европа.

С доста по-остро изказване излезе заместник-министърът на външните работи Михаел Рот от СДП, според когото „Клавиатурата, на която се ХСС свири, е извънредно опасна“, заяви Рот.

Според последните прогнози в Германия се очакват около 180 хиляди имигранти от двете източноевропейски страни. Ползата от новите български и румънски трудови мигранти в Германия ще е по-голяма от евентуалните допълнителни социални разходи. Това заявява Херберт Брюкер, експерт по миграционните проблеми в германския Институт за проучване на трудовия пазар.

 

 

X

трудов пазар
работна ръка
Форбс
Германия
пръстови отпечатъци
По статията работи: